Hopp til innhold

Obama kan velge en kvinne

Allerede tidligere i år ble det snakk om at president Barack Obama kunne få sjansen til å velge en høyesterettsdommer da Ruth Bader Ginsburg ble syk.

Ruth Bader Ginsburg

Ruth Bader Ginsburg er nå USAs eneste kvinne i høyesterett.

Foto: Steven Senne / AP

Ginsburg, som i dag er den eneste kvinnen i USAs høyesterett, ble operert for kreft.

Men etter operasjonen har hun kommet tilbake for fullt, og hun har selv sagt at hun ikke har noen planer om å gi seg med det første.

Bakgrunn: Obama får velge høyesterettsdommer

Eksperter på høyesterett har tidligere sagt at president Obama kan komme til å velge en kvinne som sin første nominerte. Mulige kandidater er Elena Kagan, Jennifer Granholm, Sonia Sotomayor og Diane Wood.

Bare to kvinner har vært medlemmer av USAs høyesterett: Ginsberg og Sandra Day O'Connor, som ga seg i 2006.

Å utnevne en høyesterettsdommer blir en ny stor oppgave for presidenten, som allerede kjemper to kriger; som må hanskes med den verste økonomiske krisen på flere tiår; som har en kamp gående i Kongressen for å få til en reform som vil gi helseforsikring til alle amerikanere; og som forsøker å begrense den globale oppvarmingen.

Balanse i retten: 4-1-4

Den kommende nye høyesterettsdommeren vil i likhet med president Obama, få vanskelige oppgaver å stri med. Homofile ekteskap, rettigheter til abort, våpen-spørsmålet, dødsstraff og personverrn på Internett, er alle saker som kommer til å komme opp igjen de neste årene.

Obamas valg av dommer kommer ikke til å drastisk forandre sammensetningen av høyesterett, siden David Souter, som nå skal gi seg, stort sett stemmer i takt med de tre liberale dommerne.

Souter ble nominert til høyesterett av president George H.W. Bush i 1990, men overrasket med å ikke stemme konservativt i flere av de store stridsspørsmålene.

Regner man derfor Souter som en liberal, består i høyesterett i dag av fire konservative og fire liberale dommere. I midten befinner Anthony Kennedy seg, og han gir en balanse til retten som president Obama forventer å opprettholde.

Konservative republikanere i Senatet vil kanskje ikke like den personen som president Obama til slutt vil nominere til høyesterett, men siden Demokratenes flertall i Senatet er såpass stort, er det lite de kan gjøre for å stanse nominasjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt