Hopp til innhold

– Ikke reis til Bangkok

Flere land advarer nå sine borgere mot å reise til Bangkok. Norsk UD avventer fortsatt situasjonen.

Thailandske soldater i gatene
Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Blant annet har Russland, Australia, USA og Frankrike bedt sine borgere om å revurdere planlagte reiser til den thailandske hovedstaden.

SE BILDENE: Uroen fortsetter i Bangkok

– Vi oppfordrere australiere til å revurdere sitt behov for å reise til Bangkok. De som allerede er der må holde seg innendørs og i alle fall unngå demonstrasjonene og store folkemasser, sier Australias utenriksminister Stephen Smith.

Norge avventer

Det norske utenriksdepartementet vil foreløpig ikke råde folk fra å reise dit, forteller kommunikasjonsrådgiver Christian Hansson til NRK:

– UD vurderer situasjonen situasjonen i Thailand fortløpende i samråd med ambassaden i Bangkok, og vi har så langt ikke endret våre reiseråd for Thailand, sier Hansson, som likevel ber folk være forsiktige og bruke sunn fornuft.

– Det er uroligheter i enkelte deler av Bangkok. Man bør unngå å være i nærheten av demonstrasjoner og folkemengder, følge med i media og lytte til råd fra lokale myndigheter, sier Hansson.

Advarer mot T-skjorter

Den svenske ambassaden i Bangkok har fått mange henvendelser fra turister som er bekymret for situasjonen:

– Folk ringer vår vakttelefon og er urolig for det som hender. De lurer på hvordan forholdene er på flyplassene, sier Kaarlo Laakso ved ambassaden til Sveriges Television.

Nå skal myndighetene sikre havner og flyplasser for «å sørge for folks sikkerhet», ifølge en regjeringstalsmann.

Japans regjering har også bedt sine borgere om å holde seg unna demonstrasjonene. I tillegg ber myndighetene japanere om å unngå bruk av røde og gule t-skjorter, så de ikke risikerer å bli mistenkt for å delta i demonstrasjonene.

Regjeringsmotstanderne som protesterer i disse dager er kjent for å bruke røde skjorter, mens demonstrantene som aksjonerte i fjor bar gule skjorter.

Alle midler i bruk

Advarslene mot å reise til Bangkok kommer etter at hæren tidligere i dag avfyrte skarpe skudd mot demonstranter som hadde kapret busser og kjørt dem mot soldatene.

LES OGSÅ: Uroen fortsetter i Thailand
LES OGSÅ: Truer med å bruke makt

Thailands militære sier de vil ta i bruk alle midlene de har tilgjengelig for å gjenopprette roen i hovedstaden Bangkok.

Video nsps_upload_2009_4_13_9_43_39_2884.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Soldatene skyter i lufta i gatene.

– Offiserene våre vil bruke alle nødvendige midler for å gjenopprette roen raskt, og gjøre det mulig for folk å kunne fortsette livene sine, sa en høytstående offiser i en TV-sendt kunngjøring.
Hva han legger i «alle tilgjengelige midler», presiserte han ikke. Han forsikret imidlertid at soldatene bare skal bruke våpen i selvforsvar.

LES OGSÅ: Thaksin advarer mot maktbruk
LES OGSÅ:
Ny unntakstilstand i Thailand

Brannbomber

Nå i ettermiddag har soldatene gått inn i et område nær et regjeringsbygg hvor mange av demonstrantene oppholder seg. Statsministeren har kontor i denne bygningen.

Soldatene skyter med skarpe skudd og vannkanoner mot demonstrantene som svarer med brannbomber og steiner.
De illisinte demonstrantene har blant annet satt fyr på en buss og helt bensin utover i gatene.

Sykehuskilder opplyser at minst 67 personer så langt er skadet i demonstrasjonene. Fire av dem har fått skuddskader, blant dem to soldater.

SISTE NYTT

Siste nytt