Hopp til innhold

Ingen tillit til palestinsk ledelse

Palestinere flest har nesten ingen tillit til sin egen politiske ledelse.

Pressetalskvinne i utanriksdepartementet, Anne Lene Dale Sandsten.

Anne Lene Dale Sandsten

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Det er også stadig flere palestinere som ønsker en islamsk stat, viser en ny meningsmåling som forskningsstiftelsen FAFO har utført på Vestbredden og i Gaza.

- Over 70 prosent i Fatah mener at det palestinske lederskapet bør skiftes ut, og det er klart at dette er veldig dramatiske tall, sier instituttsjef Anne Lene Dale Sandsten i FAFO.

Kravet om fornyelse til egen ledelse er spesielt stort blant Fatah-tilhengerne i den meningsmålingen forskningsstiftelsen har gjort blant palestinerne i februar og mars.

Ønsker politisk samling

Folk på Vestbredden og Gaza ønsker politisk samling. Ni av ti palestinere mener at de politiske fløyene Fatah og Hamas bør gå sammen i en koalisjonsregjering og at de to partiene sammen skal forhandle med Israel.

Dale Sandsten sier det er mange problemer knyttet til en eventuell forsoning.

- Men den vil være umulig uten støtte fra det internasjonale samfunnet: et internasjonalt samfunn som er rede til å komme palestineren i møte. Det er det sporet som palestinerne selv vurderer som det eneste håpet,sier hun til NRK.

Islamsk stat

En av tre palestinerne støtter kravet fra Hamas om en ren islamsk stat.

Bare litt flere holder fast ved det moderate ønsket om en tostatsløsning med Israel.

- Det er foruroligende tall. Det er klart at her må det internasjonale samfunnet se at den politikken som har vært ført, fører til en polarisering og bidrar til den splittelsen som finnes, sier Dale Sandsten.