Hopp til innhold

90 prosent skatt på bonuser

Politikerne i USA innfører 90 prosent skatt på bonuser for å straffe toppsjefer som utnytter redningspakker.

Edward Liddy

Toppsjef i AIG, Edward Liddy, måtte tidligere denne uka forklare seg for politikerne. Da møtte demonstranter opp for å markere avsky mot enorme bonuser.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

Forslaget om å innføre kraftig beskatning av bonuser i selskaper får hjelp av statlige redningspakker ble stemt gjennom i Representantenes Hus i kveld.

Kravet om 90 prosent skatt kommer etter avsløringer om at store selskaper betalte ut enorme summer i bonuser til sine sjefer, samtidig som de fikk krisehjelp av den amerikanske staten.

- Vi tenkte at delstats- og lokale mynidigheter kunne ta seg av de siste 10 prosentene, sa den demokratiske lederen av skattekomiteen Charles Rangel før avstemningen.

Les også: AIG må betale tilbake

Det har vært et unisont krav både blant vanlige folk og politikere at skattepenger som var gått til bonuser måtte betales tilbake. De spesielle skattereglene er laget for å sikre at pengene kommer tilbake.

AIG-bonuser

Et av selskapene det har stormet rundt i forhold til bonuser er forsikrings- og finansgiganten. Denne uken ble det kjent at AIG har bevilget til sammen 165 millioner dollar, om lag 1,1 milliarder kroner, ti bonuser til sine ansatte. Bonusene blir utbetalt samtidig som AIG har mottatt om lag 180 milliarder dollar i statlig støtte, slik at forsikringsgiganten ikke skal gå over ende.

Avsløringene har skapt et sterkt sinne rettet mot grådighet og ansvarsløshet i finansbransjen. Den amerikanske presidenten Barack Obama var heller ikke nødig da han mandag langet ut mot selskapet.

- Hvordan rettferdiggjør de denne fornærmelsen overfor skattebetalerne som holder selskapet flytende? sa Obama til media.

Les også: Obama rasende på AIG-bonuser

Obama har forsikret at han vil jobbe for å få pengene tilbake, og hans finansminister Timothy Geithner har kommet med en plan for dette. I tillegg til tiltak fra Det hvite hus for å ta tilbake pengene kommer altså forslaget om særregler for skatter fra Representantenes hus.

Les også: Obama tar ansvaret for AIG-bonusene

Granskning

I tillegg til sterke krav om tilbakebetaling av redningspenger settes det i gang granskning av AIG. Sjefsinspektøren for redningspakkene i USA, Neil Barofsky, har annonsert at selskapet vil bli sett nøyere etter i kortene.

Republikanerne støttet ikke skatteforslaget som ble vedtatt i Representantenes hus. De mente at det var for dårlig med en lov som ikke kunne garantere at alle pengene kom tilbake, og la fokuset på at pengene aldri skulle vært utbetalt i det hele tatt.

- Det amerikanske folk fortjener å få tilbake 100 prosent av pengene sine, og det med en gang, sa den republikanske lederen John Boehner.

Demokratene pekte derimot på store problemer i økonomien, og at Bush-administrasjonen hadde støttet oppunder den grådigheten og ansvarsløsheten man nå ser i finanssektoren.

- Presidenten har arvet et fryktelig rot i økonomien fra Bush-administrasjonen, sa demokratenes leder Nancy Pelosi.

Lovforslaget om 90 prosent skatt ble likevel vedtatt i Representantenes hus, og skal deretter videre til Senatet før det ender på Barack Obamas bord.

SISTE NYTT

Siste nytt