Hopp til innhold

- Grunnsteinen i Asias sikkerhet

Alliansen mellom Japan og USA er grunnsteinen i Øst-Asias sikkerhet, sa president Barack Obama da Japans statsminister Taro Aso gjestet Det hvite hus i dag.

Taro Aso og Barack Obama

Japans statsminister Taro Aso er den første utenlandske lederen som besøker president Barack Obama i Det hvite hus.

Foto: Charles Dharapak / AP

- Det er grunnen til at statsministeren er den første utenlandske lederen som besøker meg i Det hvite hus. Jeg tror det er et bevis på det sterke partnerskapet mellom USA og Japan, sa Obama da han møtte pressen sammen med sin japanske kollega.

LES: Aso får besøke Det hvite hus først

Obama roste Japans rolle innen miljøvern og landets rolle i Afghanistan, og understreket at Tokyo også er en økonomisk alliert av USA.

- Japan har vært en betydningsfull partner i en rekke forskjellige saker, fra klimaendringer til Afghanistan. Vi kommer til å ha et veldig intenst møte, sa Obama før han forlot pressen for private samtaler med statsminister Aso.

Private samtaler

Samtalene mellom Obama og Aso som fant sted etter det obligatoriske møtet med pressen, dreide seg i hovedsak om verdensøkonomien, Nord-Korea og Afghanistan.

Ifølge en kunngjøring fra Det hvite hus ble Obama og Aso enige om å bekjempe proteksjonisme, samt å samarbeide nært om sikkerhetsutfordringene rundt Nord-Koreas missil- og atomprogram.

Taro Aso og Barack Obama

Aso og Obama svarer på spørsmål fra journalister.

Foto: Charles Dharapak / AP

Upopulær statsminister

Aso sliter med populariteten på hjemmebane, og dette kan bli hans siste kontakt med Det hvite hus som statsminister for den sittende japanske regjeringen.

Etter en rekke politiske snuoperasjoner og tabber i den sittende japanske regjeringen har flere av Asos partifeller fra Det liberaldemokratiske parti (LDP) åpent bedt om et lederskifte.

En meningsmåling denne uken viste dessuten at fire av fem japanske velgere ønsker Aso fjernet innen få måneder, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Møtte Aso før viktig tale

Møtet med Japans statsminister fant sted bare timer før Obama skal holde sin hittil viktigste tale som president.

LES: - USA vil gjenvinne styrke

I talen, som vil bli sett av millioner av tv-seere over hele USA, er det ventet at Obama vil diskutere den siste krisepakken på 787 milliarder dollar og andre tiltak for å redde den amerikanske økonomien.

SISTE NYTT

Siste nytt