Hopp til innhold

- Europa har sviktet i Afghanistan

FNs Afghanistan-utsending Kai Eide mener EU-landene har forsømt oppgavene sine og overlatt ansvaret til USA.

Kai Eide
Foto: Michael Sohn / AP

Kai Eide har i et snaut år hatt ansvaret for den internasjonale innsatsen i Afghanistan.

Han mener det er katastrofalt dårlig at EU og Europa ikke har maktet å bygge opp det viktige politi- og justisvesenet i landet.

Les: Ingen flere norske soldater til Afghanistan

Les: USA sender 17.000 soldater til Afghanistan

- USA må ta hovedbøren

- Jeg hadde håpet at EU også skulle komme mye kraftigere inn tidligere. Nå vedtok man for et år siden å øke antallet polititrenere fra 200 til 400, men jeg tror fortsatt ikke har nådd 200, sier Eide til NRK.

Han mener EU ikke har klart å bygge opp den viktige politi- og justissektoren, og at det er skuffende at USA har måttet overta også den oppgaven.

- Det at amerikanerne også på dette feltet må ta hovedbøren, synes jeg er synd.

Han mener det er katastrofalt dårlig at EU og Europa ikke har maktet å bygge opp det viktige politi og justisvesenet i landet.

Oppsplittet innsats

Tanken bak innsatsen i Afghanistan er at et fungerende samfunn kan bidra til å beseire Taliban, men Eide ser fortsatt en for oppsplittet hjelpeinnsats, der hensynet til afghanerne ikke alttid har høyeste prioritet.

- Landene går ofte inn med sine egne programmer i det de oppfatter som "sine egne" provinser; der de har sine styrker. De tenker ikke på om dette er i samsvar med overordnede afghanske planer.

- Det er et problem, og det gjør det vanskelig å utvikle samfunnet på en organisert måte.

- Må følge afghanernes planer

Eide forstår at frykten for å gi penger til korrupte afghanske myndigheter er stor, men sier samtidig at det gjør at hjelpe-innsatsen ikke bidrar til å vinne krigen.

- Det som er viktig er at selv om giverland velger å ikke gå via ministeriene og deres budsjetter, må de i alle fall følge afghanernes planer og prioriteringer, og det er der vi sliter, sier Eide.

Eide deltar i dag på NATOs forsvarsministermøte i Polen, der han igjen vil be om større samordning i innsatsen i Afghanistan.

SISTE NYTT

Siste nytt