Hopp til innhold

- Derfor slapp ikke journalister inn

Israel lot ingen vestlige pressefolk slippe inn i Gaza under krigen. Her forteller Shimon Peres hvorfor.

Shimon Peres
Foto: Spekter / NRK

To norske leger var verdens øyne direkte fra Shifa-sykehuset på Gazastripen i flere uker.

Mads Gilbert og Erik Fosse ble verdenskjent da norske og internasjonale medier benyttet seg av deres øyenvitneskildringer.

Les mer: Leger som verdens pressekorps

- På grunn av sikkerhet

Peres forklarer medieforbudet med manglende evne til å rapportere objektivt fra krigsområder. Dessuten mener han at Israel av sikkerhetsmessige årsaker ikke kunne la internasjonal presse komme inn i de krigsherjede områdene.

- Reportasjene laget av TV-journalister er ikke objektiv. Hvis man ikke ser bakgrunnen for et angrep, kan man ikke kun bli vist reaksjonene i etterkant. Det blir derfor helt feil å vise kvinner og barn som blir angrepet, forklarer Peres til NRK.

- Men først av alt så var det ekstremt farlig, vi kjempet i bebodde områder, noe som er svært vanskelig. Det var fullt av miner, tunneler og bakholdsangrep - vi kunne dermed ikke ta vare på deres sikkerhet.

Video nsps_upload_2009_2_5_20_27_54_140.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: - Journalister kunne blitt drept.

Nett-TV: Redaksjon EN

- Ingen sa et ord

- Men journalistene ba aldri om deres sikkerhet, burde ikke dette ha vært opp til redaktører og sjefer? Hvorfor skulle dere bestemme dette for oss?

- Når Margareth Thatcher angrep Falklandsøyene lot de ikke en eneste journalist komme inn. Ingen sa et ord.

- I en krig henger farer til og med over mitt eget folk, noen av våre soldater som ble drept, ble drept av sine egne. Så hvis våre gutter blir drept, er det vårt ansvar.

- Men om en journalist, Gud forby, ble drept under vårt angrep - vet man hva slags bråk det ville ha utløst. Vi kan ikke garantere noe, krig er krig - det er ikke en hyggelig konfrontasjon, sier Peres.

Erik Fosse og Mads Gilbert

De norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert ble reportere for hele verdens media.

- Brudd på internasjonale konvensjoner

- Når journalister ikke får mulighet til å komme inn i et område for å rapportere, blir det farligere for sivilbefolkningen, dessuten er det selvfølgelig brudd på en rekke internasjonale konvensjoner, sa NRK-journalist og styremedlem i Den internasjonale journalistføderasjonen, Eva Stabell i desember.

Les: Journalister nektes adgang til Gaza

Les også: - Gaza tømmes for journalister

Isteden benyttet verdens media seg av de norske legene på Gazastripen.

- Vi er blitt intervjuet av en lang rekke utenlandske medier; BBC ABC,
Al Jazeera og fransk TV. I natt ble jeg intervjuet av CNN og jeg skulle egentlig være på Larry King Show i morges, men linjene er veldig dårlige etter at en palestinsk mobilstasjon ble bombet. Nå ringer vi via Israel, så det blir dårligere linje, fortalte Erik Fosse på telefon til NRK i januar.

- Parkert langs grensa

I en fersk, israelsk rapport går det fram at deres talsmenn fikk tre ganger så mye plass som palestinerne i internasjonale medier.

Reportere som skulle dekke krigen i Gaza ble parkert langs Israels side av grensa av israelske myndigheter.

SISTE NYTT

Siste nytt