Hopp til innhold

- Farligere for norske soldater

Avtroppende sjef for de norske utenlandsstyrkene, Jan Reksten, sier vi må regne med flere drepte norske soldater i Afghanistan i år.

Sjefen for Fellesoperativt Hovedkvarter, Jan Reksten.

Jan Reksten er avtroppende sjef for Fellesoperativt Hovedkvarter i Stavanger.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Krigen i Afghanistan kommer til å bli trappet kraftig opp. Taliban varsler nye offensiver, og USA skal fordoble sine styrker i landet.

- Dette berører også oss. Risikoen for at norske soldater blir drept i Afghanistan vil øke betraktelig i år, sier Jan Reksten.

De norske styrkene i Afghanistan har sitt hovedkvarter i Meymaneh, et relativt rolig område i det krigsherjede landet.

Video nsps_upload_2009_1_23_18_58_15_92.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Nett-TV: Brennpunkt: Soldaten

Alvorlige konsekvenser

Nå får Norge nye oppgaver, oppgaver som kan få alvorlige konsekvenser.

Norske soldater skal skape ro og orden i Badghis-området sør for Meymaneh, og der venter 2000 kampklare Taliban-soldater.

- Det er et vanskelig område å operere i, et område der Taliban står sterkt. Området ble aldri rensket skikkelig opp da Taliban måtte gi fra seg regjeringsmakten i 2001. Alle styrker som beveger seg i området blir angrepet ganske regelmessig, sier Jan Reksten til NRK.

Norske styrker har tidligere gått inn i området og vært i harde kamper mot Taliban. Nå skal de norske soldatene patruljere der regelmessig. De er trent til å håndtere det meste, likevel vil det oppstå situasjoner.

Veibomber og bakhold

- Vi må regne med at når vi er ute på patruljer, så vil det bli lagt ut veibomber. Gjerne kombinert med bakholdsangrep, slik vi så det 27. desember i fjor. De operasjonene vi gjør er såpass farlige at vi må forberede oss på å miste soldater, sier Reksten.

Om en uke går Jan Reksten av som leder for Fellesoperativt Hovedkvarter i Stavanger. Han tror ikke vi her hjemme i Norge helt forstår hvor farlig situasjonen er blitt for de norske styrkene i Afghanistan.

- Det er helt klart at utviklingen i Afghanistan går i helt feil retning, sier Jan Reksten.

Jan Reksten i arbeid på Fellesoperativt Hovedkvarter sammen med medoffiserer.

Jan Reksten i arbeid på Fellesoperativt Hovedkvarter sammen med medoffiserer.

Foto: Arild Eskeland / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt