Hopp til innhold

Dobbeltdrap på åpen gate i Moskva

En russisk menneskerettsadvokat ble drept på åpen gate i Moskva i dag, rett etter å ha holdt pressekonferanse. En journalist som også ble truffet, døde på sykehuset i kveld.

Den drepte advokaten Stanislav Markelov
Foto: YURY MARTYANOV / AFP

Advokaten var engasjert av familien til ei 18 år gammel tsjetsjensk jente som ble voldtatt og drept av en russisk offiser for åtte år siden.

Saken har blusset opp igjen, fordi offiseren er på vei ut av fengslet "på grunn av god oppførsel".

Den drepte ungjenta er blitt et sterkt symbol på overgrepene som er - og fortsatt blir - begått mot sivile i den russiske delrepublikken Tsjetsjenia.

Tsjetsjensk familie i Norge skremt

Varslet anke

I dag holdt familiens profilerte advokat, Stanislav Markelov (34), en pressekonferanse der han varslet at løslatelsen av den russiske drapsmannen kan bli anket til en internasjonal domstol. Rett etter ble han skutt og drept på gaten av en maskert gjerningsmann.

En 25 år gammel kvinnelig journalist fra den kjente, uavhengige avisen Novaja Gazeta, ble også truffet av et skudd i hodet. Anastasija Baburova døde i kveld på sykehuset.

Stanislav Markelov

Advokat Markelov på en pressekonferanse i 2005.

Foto: Grigory Tambulov / AP

Det er usikkert om drapet på Baburova var et uhell, eller om også hun var et mål for drapsmannen. Hun har skrevet en rekke artikler om det økende problemet med rasisme og ultranasjonalisme i Russland.

Vakte oppsikt

Hun arbeidet for den samme avisen som en annen kjent journalist, Anna Politkovskaja, som ble skutt og drept for halvannet år siden. Advokat Markelov har også bistått Politkovskaja før hun ble myrdet.

Den drapsdømte offiseren ble løslatt i forrige uke. Løslatelsen har skapt overskrifter langt utenfor Russland. I desember var det store demonstrasjoner i Tsjetsjenia i protest mot vedtaket.

Drapet vakte også internasjonal oppsikt - ifølge familien til 18-åringen ble hun voldtatt og drept av en gjeng fulle russiske soldater. Men obersten, som ble dømt til 10 års fengsel i 2003, sier han kvalte henne fordi han trodde hun var en snikskytter.

Han ble dømt etter hardt press fra menneskeretts-aktivister og -grupper i Russland. Ultra-nasjonalistene har forsvart ham hele veien.

SISTE NYTT

Siste nytt