Hopp til innhold

- Gaza-konflikten vil ikke spre seg

Midtøsten-ekspert sier at arabiske ledere ikke vil foreta seg noe for å reagere på Israels invasjon av Gazastripen. – Nok en gang ser vi at det palestinske folket står uten venner og allierte, sier Hilde Henriksen Waage.

Hilde Henriksen Waage

Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage, som er professor i historie ved Universitetet i Oslo, tror Gaza-konflikten vil trappes ned om få dager.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Den israelske bakkeinvasjonen på Gazastripen fortsetter for tredje dag på rad, og minst 24 sivile palestinere er nå drept i nye angrep på bakken, fra krigsskip og fra luften. Blant de døde er 13 barn som tilhørte to ulike familier.

Til tross for reaksjoner fra omverdenen vil ikke Israels statsminister Ehud Olmert stanse militæroffensiven mot Hamas.

Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage, som er professor i historie ved Universitetet i Oslo, tror konflikten vil trappes ned om få dager.

- Etter en ukes tid vil vi se våpenhvile ettersom det internasjonale diplomatiet settes i bevegelse. Da vil Israel ha skaffet seg en våpenhvile med betydelig bedre betingelser enn de hadde mulighet til å få før jul. Men en langvarig løsning på konflikten vil jo være enda lengre unna nå enn tidligere, sier Henriksen Waage til nrk.no.

Tirsdag klokken 10.00 stiller NRKs Midtøsten-ekspert Odd Karsten Tveit til nettmøte om Gaza-konflikten på nrknyheter.no.

Send inn spørsmål nå

Les dagens saker fra Gaza:

Leger som verdens pressekorps

Humanitær hjelp inn til Gaza

Familie på sju drept i Gaza

Ingen norske ut fra Gaza

- Meget svake arabiske reaksjoner


Den franske presidenten Nicolas Sarkozy er nå på vei til Midtøsten for å skape fred mellom israelere og palestinere. Men Hilde Henriksen Waage mener at Sarkozy er sjanseløs.

Nicolas Sarkozy

- Frankrikes president er sjanseløs i sitt forsøk på å skape fred, mener Hilde Henriksen Waage.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

- Er det internasjonalt press som vil være avgjørende for å få en slutt på konflikten?

- Timingen for disse angrepene er nøye planlagt med presidentskiftet i USA – det eneste landet Israel hører på. Samtidig viser EU hele tiden hvor splittet de er. Dette beviser to ting: At Israel kan gjøre som de vil og kun få marginal kritikk. Og at det palestinske folket står uten venner og allierte. Hvis ikke USA og Vesten hadde vært mektige støttespillere for Israel i 60 år – og hvis de arabiske statene virkelig hadde ønsket å støtte palestinerne – hadde denne konflikten vært løst for lenge siden.

Henriksen Waage har liten tro på de arabiske nabostatenes evne eller vilje til å hjelpe palestinerne.

- Alle de arabiske nabolandene frykter selv sine egne islamister og synes det er bra at andre tar kampen for dem. Reaksjonene fra arabiske land har vært meget svake, selv om folk på grasrota mener noe helt annet.

Skadde i Gaza

Mer enn 520 palestinere er drept og minst 2.500 såret siden Israel satte i gang aksjonene mot Gazastripen for halvannen uke siden.

Foto: Picasa 2.7

Tidligere i dag sa tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik til NRK at han tror Israels massive angrep mot Gaza kan styrke de ekstreme kreftene i hele Midtøsten.

Men Hilde Henriksen Waage tror ikke konflikten vil spre seg til andre land.

- Nei, det har jeg ingen tro på. De arabiske nabolandene vil la grasrota demonstrere en stund, men ikke foreta seg noe. Selv Hizbollah vil jo ikke hjelpe palestinerne nå. Man er sin egen lykkes smed mer enn nok.

- Ikke rett bilde av hva som skjer

I en undersøkelse gjennomført av den israelske avisa Haaretz like før nyttår, var 46 prosent av de spurte imot en israelsk bakkeinvasjon av Gazastripen. Ifølge nyhetsbyrået DPA er mer enn 520 palestinere drept og minst 2.500 såret siden Israel satte i gang aksjonene mot Gazastripen for halvannen uke siden.

Til sammenligning skal fem israelere være drept under invasjonen av Gaza, samt rakettangrep fra palestinsk side.

- Hvordan ser israelerne selv på det skjeve styrkeforholdet – både når det gjelder militærstyrke og tapstall?

- De ser det ikke sånn. De tenker ikke over årsaken til at Hamas sender rakettene. Det er en felles enighet om at Hamas er en ond gruppe som er iscenesatt av Iran. De tenker at det bak Hamas og Hizbollah finnes enda farligere fiender. I tillegg har kanskje ikke israelerne et riktig bilde av hva som foregår på Gazastripen og hva Hamas er, sier Henriksen Waage.

- Vil skape splittelse

Ehud Barak sier at de med denne invasjonen ønsker å endre spillereglene fullstendig. Ifølge Reuters ønsker blant annet Israel et nytt sikkerhetsopplegg langs grensen mellom Gazastripen og Egypt, for å hindre at Hamas får nye våpen den veien.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tipzi Livnin og Ehud Olmert

Israels utenriksminister Tipzi Livnin og statsminister Ehud Olmert firer ikke, og sier aksjonen fortsetter til Israels mål er oppnådd på Gaza.

Foto: POOL / REUTERS


- Hva konkret ønsker Israel å oppnå?

- Det lurer faktisk jeg også på. Dersom Barak vil røske terroristenes infrastruktur opp med rota innebærer det å drepe store deler av den mannlige befolkningen på Gaza. Men jeg tror den han ønsker er å skape så stor splittelse som mulig på palestinsk side. De ønsker ikke å ha et sterkt, moderat, palestinsk lederstyre som kan være en partner i fredssamtaler. Det har de også langt på vei oppnådd, i og med at palestinerne nå framstår som helt fragmentert. Så kan Israel si: «Se, vi har ingen partnere.». Og dermed kan okkupasjonen fortsette. På israelsk siden snakkes det ikke om å løse, men om å håndtere konflikten.

Hilde Henriksen Waage tror ikke Israel igjen ønsker fullt ut å okkupere Gazastripen – nesten fire år etter at Israel flyttet alle innbyggerne og styrkene fra Gazastripen.

- Det er ingen ønskedrøm. Det innebærer en ekstremt stor belastning både politisk, økonomisk og militært. Så jeg tror de kommer til å fortsette å holde Gazastripen i et jerngrep med blokade, sier hun.

- Sivilbefolkningen ble aldri hørt

- Men forventer Israel at palestinerne vil innrette seg etter denne aksjonen?

- Nei, Israels mål er kortsiktige. Moderate krefter hos palestinerne vil nå bli marginalisert og man vil ikke lengre ha et Hamas-styre med legitimitet. Alt man vil få er bander, klaner og fraksjoner som etter en stund vil begynne med selvmordsbombere og å sende hjemmelagde raketter mot Israel. Men dette er det enklere for israelerne å kontrollere seg mot, sier hun.

Hun sier at det på palestinsk side er de mest radikale delene av Hamas som har sørget for rakettangrepene mot Israel – som utløste angrepene mot Gaza.

- Skjønte ikke Hamas at gjengjeldelsene ville bli alvorlige når de sendte raketter mot Israel?

- Jeg tror de skjønte det. Men også Israel har vært inne og ute av Gazastripen og utført målrettede likvideringer, så hvem som begynte dette er egentlig et galt utgangspunkt. Hamas så ikke lengre seg tjent med å fortsette våpenhvilen med Israel på grunn av en streng blokade – en blokade som ikke så ut til å bli lettet av israelerne. Dermed var det den ytterliggående Hamas-fraksjonen som ble hørt, og dermed startet rakettangrepene. Beslutningen om å skyte seg ut av situasjonen seiret. Men den palestinske sivilbefolkningen ble selvsagt aldri spurt om dette, sier hun.

Tirsdag klokken 10.00 stiller NRKs Midtøsten-ekspert Odd Karsten Tveit til nettmøte om Gaza-konflikten på nrknyheter.no.

Send inn spørsmål nå

Luftangrep mot Gaza

– Nok en gang ser vi at det palestinske folket står uten venner og allierte, sier Hilde Henriksen Waage

Foto: SUHAIB SALEM / REUTERS

SISTE NYTT

Siste nytt