Hopp til innhold

- Uforståelig at de kan voldta barn

Send norske soldater til Kongo, ber kongolesisk prinsesse. Filmregissør Erik Poppe kommer rett fra Kongo og forteller hva han så i linsa.

Kvinner i Kongo demonstrerer mot krigen

I går organiserte kvinner i Kongo en demonstrasjon der de krevde slutt på voldtekt og overgrep mot sivile.

Foto: Jerome Delay / AP

Over en million mennesker er på flukt i følge Flyktningehjelpen, og tidligere Nødhjelpskoordinator i FN Jan Egeland mener Norge bør sende FN-soldater til Øst-Kongo.

Jessica Kiil, også kjent som artisten La petite Jessica, bor i en blokkleilighet i Oslo. Men bestefaren hennes var konge, og hun er selv en prinsesse fra Øst-kongo.

I NRK Ukeslutt ber hun i dag verdenssamfunnet gripe inn i Kongo.

- Bruker det verste våpenet

Jessica Kiil

Jessica Kiil

Foto: Lapetitejessica.com

Den norsk-kongolesiske artisten håper Egelands forslag får støtte. Hun er fortvilet over det som skjer i hjemlandet.

- Opprørerne går fra dør til dør og slakter. Først voldtar de barn og kvinner, så dreper de mennene. De bruker det verste våpen i krig - å voldta, sier Kiil til NRK Ukeslutt.

- Jeg skjønner ikke at de klarer å se en treåring som ligger der og blør. Hvordan klarer de å gjøre det om og om igjen, sier hun opprørt.

Demonstrerer mot volden

Situasjonen i Øst-Kongo og flyktnignenes fortvilte situasjon har vært høyt oppe i nyhetsbildet denne uka.

Titusenvis av mennesker er fanget mellom opprørerne og regjeringsstyrkene.

I går organiserte kvinner en demonstrasjon der de krevde slutt på voldtekt og overgrep mot sivile.

- Ubegripelig

Erik Poppe

Erik Poppe

Foto: Alexander Fredriksen / NRK

Filmregissør Erik Poppe var i Kongo for å filme Flyktningehjelpen. Han opplevde det som svært vanskelig å møte de voldtatte kvinnene og barna.

- Det er nesten ubegripelig å se dette samfunnet, som er så oppløst og blødende. Det er soldater som voldtar disse kvinnene, og det er like mye regjeringssoldater som opprørssoldater.

- Det er helt ufattelig at det ikke er noen sentral makt som kan gå inn og ta grep om samfunnet, sier Erik Poppe til NRK Ukeslutt.

- Aldri sett noe lignende

Han forteller at de som er rammet av krigen i Kongo har en frustrasjon han ikke har sett tidligere.

- Du ser det i stillheten, apatien og de tomme blikkene. Barn og voksne som bare ser ned. Jeg har aldri sett noe lignende, selv om jeg har reist mye i Afrika under andre kriser, sier Poppe.

- Det som skjer er noe vi ikke kan tolerere. De aller fleste får ikke hjelp. Det er bare 200.000 av 1,1 millioner flyktninger vi når fram til. Man kommer ikke ut til resten. Det er ufattelig mange mennesker som ikke har fått det viktigste av mat og medisiner, og verdenssamfunnet klarer ikke å opprette kanaler for å få hjelpen ut til dem, sier Poppe.

Frykter for HIV og kolera

Jessica Kiil frykter for konsekvensene av det som skjer i Kongo nå.

- Det verste som kommer til å skje i Kivu er sykdommer. Det er mange voldtekter, og mange kommer til å bli smittet med HIV. Det vil bli mye kolera, mange har ikke tilgang på toalett eller mat. Med alle kroppene som råtner på gata, og småbarn som går gjennom, blir det mye sykdom, sier Jessica Kiil.

- Jeg prøver å være positiv. Jeg tror forstatt på fred, og jeg ønsker at noen kan tvinge FN til å gjøre noe. Kjemper ikke de for menneskerettihetene, spør Kiil.

Jessica Kiil skal opptre på en støttekonsert for Kongo i foajeen i Operan 7. desember.

Les mer om krigen i Kongo:

SISTE NYTT

Siste nytt