Hopp til innhold

Varsler nødhjelp til Pakistan

Antall døde etter det kraftige jordskjelvet sørvest i Pakistan fortsetter å stige. Ifølge CARE er minst 500 mennesker døde.

Jordskjelv
Foto: ©CARE

Situasjonen i Pakistan er ifølge ulike nyhetsbyråer forverret. Internasjonale fjernsynsbilder viser døde personer som fraktes på båre, husløse mennesker på gatene og bygninger i ruiner.

Ifølge nødhjelpsorganisasjonen CARE har rundt 500-600 mennesker mistet livet i jordskjelvet.

De offisielle tallene fra myndighetene i landet er to tredeler under dette. Ifølge nyhetsbyrået AFP sier skatteminister Zamarak Khan, i provinsen Baluchistan, at tallet på døde kommer til å stige i løpet av dagen.

Les også: Minst 200 omkom i jordskjelv

Mange familier er fortsatt savnet etter jordskjelvet.

- Det er ingen som har fullstendig oversikt over dødsfall eller det humanitære behovet, men vi vet at tusenvis av mennesker har mistet sine hjem og eiendeler, sier generalsekretær i CARE, Marte Gerhardsen.

Verst på nattet

Nødhjelpsorganisasjonen CARE har jobbet i Pakistan siden 2005 med fattigdomsbekjempelse og nødhjelp.

- Landkontoret vårt jobber nå med å få bedre oversikt, samtidig som vi allerede er på bakken med nødhjelp i form av telt, tepper, hygieneartikler og utstyr for å lage mat, sier Gerhardsen.

Hun sier at situasjonen for de som er rammet er verst på natten da temperaturen faller under nullpunktet. Da er det størst behovet for husly, helsetjenester, drikkevann og mat.

Varsler nødhjelp

Hasan Mazumdar, CAREs direktør i Pakistan, befinner seg ved jordskjelvets episenter i Ziarat-området. Da han ankom landsbyen Wam så han mange lik som var klare til å begraves. Han forteller at massegravene fylles med hele familer.

- Jeg møtte en mann som mistet fire døtre i skjelvet. De sov alle i samme rom da skjelvet traff og huset kollapset over dem. Han måtte selv grave dem ut, og begrave dem i en massegrav, sier Mazumdar.

Pakistan
Foto: ©CARE

Ifølge direktøren er mange av de omkomne små barn, og de fleste begravd i jordskred eller i hus som kollapset.

Direktøren varsler nå nødhjelp, og sier det er avgjørende at både myndighetene og hjelpeorganisasjoner trår til med nødhjelp umiddelbart.

- Landsbyen Wam er nesten totalt ødelagt. Det er iskaldt her, og små barn og familier sitter ute alene, sier Mazumdar.

SISTE NYTT

Siste nytt