Hopp til innhold

Nobelprisen går til virusoppdagere

Årets Nobelpris for medisin går til Harald zur Hausen, Francoise Barré-Sinoussi og Luc Montagnier for oppdagelser av ulike viruser.

Fra kunngjøringen i Stockholm i dag

Fra kunngjøringen i Stockholm i dag.

Foto: OLIVIER MORIN / AFP

Halvparten av prisen går til tyskeren zur Hausen for sin kreftforsking. Han oppdaget humana papillomviruset som forårsaker livmorskreft.

Den andre halvparten går til franskmennene Barré-Sinoussi og Montagner for deres oppdagelse av Hiv-viruset.

Det er Karolinska Institutet i Stockholm som er ansvarlig for prisen som kunngjøres i dag. Prisen som skal gå til medisin eller fysiologi, er én av fem som nevnes i Alfred Nobels testamente.

Professor emeritus Harald zur Hausen er født i Tyskland i 1936, og har vært både sjef og vitenskapelig direktør ved det tyske kreftforskningssenteret i Heidelberg. Han tok sin legeeksamen ved universitetet i Düsseldorf.

Françoise Barré-Sinoussi er født i 1947 i Frankrike, og tok doktorgraden i virologi ved Pasteur-instituttet i Garches. Hun er i dag professor ved Pasteur-instituttet i Paris.

Luc Montagnier er født i 1932 i Frankrike, og tok sin doktorgrad i virologi ved universitetet i Paris, og er i dag professor emeritus og president ved aidsforskningsinsitituttet i Paris.

Prisen er på 10 millioner svenske kroner. Hausen er tildelt halve prisen, mens Barré-Sinoussi og Montagnier deler den andre halvparten.

De seks ulike nobelprisene kunngjøres nå på rad og rekke:

  • Fysikk 7. oktober
  • Kjemi 8. oktober
  • Litteratur 9. oktober
  • Fred 10. oktober
  • Økonomi 13. oktober

I fjor fikk de tre forskerne Mario R. Capecchi og Oliver Smithies fra USA og Martin J. Evans fra Storbrtiannia, prisen for sin stamcelleforskning.

De tre utviklet en virkningfull teknikk for genmodifisering på mus. Teknikken brukes nå innen for nesten all biomedisinsk forskning, fra grunnforskning til utvikling av nye metoder for behandling av sykdom.

Les også: Nobelpris for stamcelleforsking

Nobelinstituttet

SISTE NYTT

Siste nytt