Hopp til innhold

- Russerne ombestemte seg

Russiske styrker skal ha begynt tilbaketrekkingen fra den georgiske byen Gori, men georgiske myndigheter hevder de fortsatt er der.

Russiske styrker forlater Gori
Foto: MARCO LONGARI / AFP

- I hele natt sa de at de ville forlate byen, men nå har de ombestemt seg. Georgiske soldater har valgt å ikke gå inn i Gori for å unngå sammenstøt med russerne, sier Shota Utiasjvili, talsmann for det georgiske innenriksdepartementet, til nyhetsbyrået AFP.

En reporter fra nyhetsbyrået som er i byen sier han har hørt en rekke eksplosjoner i formiddag og sett røyk over Gori.

En russisk soldat skal ha bedt journalister om å fjerne seg fra en russisk kontrollpost og skutt flere skudd i luften.
Her skal det ha befunnet seg fem stridsvogner, soldater og miliære kjøretøyer.

Russiske tropper skal også ha returnert til havnebyen Poti, der det befinner seg et oljeanlegg ved Svartehavet som er en av de viktigste inntektskildene for landets skjøre økonomi, opplyser en talskvinne for den georgiske regjeringen.

Det er også ventet at skipene med amerikansk nødhjelp vil legge til i Poti.

Overlater kontrollen

Tidligere i dag meldte både russiske og georgiske myndigheter at russiske styrker var i ferd med å trekke seg ut av byen.

Den strategisk viktige byen ligger få kilometer utenfor utbryterrepublikken Sør-Ossetia.

Kart over Georgia med byer
Foto: Grafikk / NRK

– Russiske styrker forflyttet seg nordover mot Sør-Ossetia, og overlevering av kontrollen vil skje fredag, sier den russiske generalen Viatsjeslav Borisov, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Les: - USA må velge mellom Georgia og Russland
Les: Sender Rice og nødhjelp til Georgia

– Soldatene har ordre om å samle inn våpen og ammunisjon, i tillegg militært utstyr som den georgiske hæren har etterlatt seg, sier generalen videre.

Kunngjøringen kom etter at Borisov hadde hatt lange samtaler med lederen for Georgias nasjonale sikkerhetsråd, Aleksandr Loma.

– Georgiske styrker er i ferd med å gjenvinne kontrollen over byen, het det samtidig i en kunngjøring fra det georgiske innenriksdepartementet.

Les: - 50 russiske tanks i Gori

Klar for å kjempe

Georgisk politi og soldater har stasjonert seg i utkanten av byen hvor de venter på nærmere ordrer.

I Tbilisi sier en ikke navngitt georger til nyhetsbyrået AP at han er klar til å gjenoppta kampen med russerne.

- De vil ikke la meg kjempe, men om jeg kunne ville jeg med største glede tatt med meg et maskingevær og fyrt av en runde eller to, sier mannen til AP.

Det første amerikanske flyet med nødhjelp landet i hovedstaden i går. Den første lasten hadde med seg tepper og medisiner til de over 100.000 menneskene som er på flukt.

LES: Norsk hjelp på vei til Georgia