Hopp til innhold

Frankrike beskyldt for folkemord i Rwanda

Regjeringen i Rwanda stiller Frankrike ansvarlig for folkemordet i Rwanda i 1994.

Rwanda

Franske soldater patruljerte mye i Rwanda i 1994.

Foto: PASCAL GUYOT / AFP

Det er konklusjonen i en omfattende rapport, som regjeringen i Rwanda la frem i dag.

Se i nett-tv: - Frankrike deltok i folkemordet

- Denne rapporten, fra en uavhengig granskningskommisjon, hevder at fraskmennene visste om og deltok i planleggingen av folkemordet. Rapporten sier også at franske styrker tok liv av tutsier og voldtok overlevende tutsier.

Christer Gilje har reist mye til Rwanda og kjenner historien rundt folkemordet.

Dette er oppsiktsvekkende

Christer Gilje i NRK

Krever straff

Tidligere har det vært kjent at Frankrike har hjulpet til med opptrening av hutu-regjeringens styrker, de har hjulpet hutuer til å gå på flukt og beskyttet dem etter at de kom til flyktningsleirene.

Nå forventer myndighetene i Rwanda at 33 franske politikere og militære ledere, inkludert den tidligere statsministeren i Frankrike Dominique de Villepin, blir straffeforfulgt i denne saken.

- Presidenten i Rwanda har tidligere sagt at han skal normalisere forholdet til Frankrike, men det tror jeg det er slutt på nå, sier Gilje.

De diplomatiske forbindelsene mellom Frankrike og Rwanda ble kuttet i november 1996. Forbindelsene ble kuttet etter at en fransk terrordommer beskyldte den nåværende presidenten i Rwanda, Paul Kagame, for å stå bak drapet på den tidligere presidenten. Det var det som førte til at folkemordet startet.

Folkemordet i Rwanda er betegnelsen på hendelser som skjedde over 100 dager i 1994 og tok livet av mellom 800 000 og en million tutsier og moderate hutuer i det afrikanske landet Rwanda.

SISTE NYTT

Siste nytt