Hopp til innhold

Svenskene søkte etter spioner

Forsvaret i Sverige begynte å rekruttere ansatte til å kontrollere e-post og telefonsamtaler lenge før den omstridte loven om avlytting ble vedtatt av Riksdagen.

Sverige internett
Foto: Montasje: NRK/Magne Hansen, foto: Colourbox

Ifølge avisa Aftonbladet skal minst 20 stykker ha blitt rekruttert i all hemmelighet. Disse har spesialkompetanse innen arabisk, persisk og albansk.

Voldsomme protester

Sist uke demonstrerte flere hundre mennesker utenfor Riksdage i Stockholm mot lovforslaget om avlytting.

Lovforslaget som til slutt ble vedtatt medfører at Forsvarets radioanstalt skal få tillatelse til å kontrollere all e-post og telefoni inn og ut av Sverige.

LES: Får overvåke og avlytte svensker

Hensikten er å avsløre fiendtlige handlinger rettet mot Sverige. Sjelden har noe lovforslag møtt så stor motstand blant svenskene.

Startet rekruttering for lenge siden

Det blir neppe bedre av at avisa Aftonbladet kan avsløre at Forsvaret har begynt rekrutteringsarbeidet til disse avlyttingsoppgavene for lenge siden, og at minst 20 personer allerede skal være ansatt.

Ifølge Aftonbladets kilder er det firmaet Scandinavian Risk Solution som har stått for rekrutteringen. Dette firmaet består av tidligere elitesoldater med beskyttelse som spesialområde.

De ansatte skal ha blitt rekruttert i flere omganger for ikke å vekke oppmerksomhet.

Annonserte for to måneder siden

Verken forsvaret eller rekrutteringsfirmaet vil kommentere opplysningene, men på en internettside sto følgende annonse for flere måneder siden:

”Språkkyndig omverdensanalytiker søkes. Som arbeidsoppgaver nevnes løpende oversettelse, analyse og sammensetting av informasjon, som senere skal leveres skriftlig til kunden. Av kvalifikasjoner nevnes svært gode språkkunnskaper i arabisk, albansk eller persisk”.

Søknadsfristen var 13. April, over to måneder før loven ble vedtatt i Riksdagen.

Nekter å kommentere

Det er kanskje ikke så rart at generaldirektøren for forsvarets Radioanstalt, Ingvar Åkesson, ikke vil kommentere saken, men det er ingen tvil om at han syns det haster å starte kontrollen av epost og telefoner som går inn og ut av Sverige.

Samtidig som avsløringen om rekrutteringen kommer, er det opprør i regjeringspartiet Centerpartiet.

Motstanderne av loven vil ha forslaget opp på nytt. Partiledelsen innkaller til møter, men nekter å kalle det krisemøte.

Vil stryke loven

Sosialdemokratenes leder, Mona Sahlin, sier at hun vil få strøket loven dersom hun får flertall etter neste valg.

I mellomtiden er det sommerferie for Riksdagen - det gjør det kanskje enklere for forsvaret å rekruttere videre.

SISTE NYTT

Siste nytt