Hopp til innhold

Verdens sykeste hav

Østersjøen er hardere rammet av overgjødsling enn noe annet av verdens hav.

Østersjøen
Foto: Kustbevakningen/SCANPIX / SCANPIX

Til sammen er 42.000 kvadratkilometer havbunn under Østersjøen stein død, mener Verdens Naturfond WWF.

WWFs svenske generalsekretær Lasse Gustavsson sa mandag at Østersjøen globalt sett er i en klasse for seg. Sju av verdens ti største døde bunnområder ligger under havet mellom Sverige og Danmark i vest og Finland, Russland, Baltikum og Polen i øst, framholdt han.

- Akutt krise

– Dette er en svært akutt krise, og den krever kraftige tiltak, sa Gustavsson ifølge avisen Aftonbladet. – Østersjøen lar seg redde hvis utslippene minsker, men da må det avgjørelser på

Generalsekretær WWF Sverige, Lasse Gustavsson

Lasse Gustavsson.

Foto: Peter Hanneberg / SCANPIX

EU-nivå til, mente WWF-lederen

.

Lennarth Gladh er prosjektkkordinator hos WWF og har overvåket tilstanden i Østersjøen siden begynnelsen av 90-tallet. Han er meget bekymret for fremtiden. Enda større områder enn de som er døde i dag er i faresonen.

- Situasjonen er veldig alvorlig. En overflate på nesten 70.000 kvadratkilometer har oksygenfattig vann. Det er ekstremt, sier Gladh til Dagens Nyheter.

Store områder

Det er store områder som må reddes: Rundt 42.000 kvadratkilometer, tilsvarende Danmarks flatemål, er dødt.

Mandag gikk startskuddet for en kampanje for redning av Østersjøen rettet både mot allmennheten og mot politiske beslutningstakere. Også det svenske bondelaget LRF deltar i kampanjen, melder nyhetsbyrået TT.

– Vi har senket utslippene av både fosfor og nitrogen, men dessverre er man ikke kommet like langt i alle østersjølandene. EU må ta en større del av ansvaret og se til at nitratdirektivet håndheves like strengt andre steder som i Sverige, sier LRF-leder Lars-Göran Pettersson.

Svensk bekymring

Forurensningen av Østersjøen er blant de miljøproblemene som opptar svenskene mest. I en meningsmåling som Sifo-instituttet har foretatt for WWF, sier rundt en tredel at de er svært eller ganske bekymret for utviklingen i havområdet.

– Vi må stenge kranene nå. Jordbruket må kutte ned på utslippene av gjødselstoffer, men regjeringssjefene i de berørte landene må også gripe inn og sette snevre sektorinteresser til side, sier Gladh til Dagens Nyheter.

For østersjølandene er det en mager trøst at de ikke er alene om å slite med forurensning av havbunnen. Ifølge WWF er også store kystområder utenfor det østlige og sørvestlige USA samt Japan, Sør-Korea og Kina også hardt rammet.

SISTE NYTT

Siste nytt