Hopp til innhold

Fiskere kokte over

Opprørspolitiet i Belgia tok i bruk vannkanoner og batonger da flere hundre frustrerte fiskere demonstrerte mot skyhøye dieselpriser i Brussel onsdag.

Belgia
Foto: YVES HERMAN / REUTERS

Demonstrantene kastet steiner, bengalske lys og kinaputter mot opprørspolitiet, som hadde sperret av området rundt EU-kommisjonen i Brussel med piggtrådbarrierer.

Da den aggressive stemningen tok overhånd hos enkelte av demonstrantene, og de begynte å knuse ruter i EU-bygninger og veltet en bil, slo politistyrkene til med vannkanoner og batonger.

EU-flagg i flammer

b

Fiskemenn fra Belgia, Frankrike og Spania brenner EU-flagg for å protester mot de høye bensinprisene.

Foto: YVES HERMAN / REUTERS

Den iltre demonstrasjonen startet onsdag morgen med at EU-flagg ble satt fyr på foran EU-kommisjonen i Brussel i protest mot dieselprisene.

– Drivstoffprisene gjør at vi ikke kan arbeide. Det kan ikke fortsette, kunne en gruppe fiskere fra Marseille fortelle, mens meddemonstranter jublet over brennende EU-flagg.

Ifølge demonstrantene var 140 busser med flere tusen fiskere fra Frankrike, Italia, Portugal og Spania på vei til den heftige demonstrasjonen, men flere av disse skal ha blitt stanset på vei til Schuman-rundkjøringen, hvor EU-institusjonene ligger.

Demonstrasjonen førte til at Rue de Loi og Schuman-rundkjøringen var avsperret i mange timer, noe som skapte store problemer i det vanligvis sterkt trafikkerte området.

Langvarige protester

Demonstrasjoner utenfor EU-kommisjonen og EU-rådsbygget er en dagligdags hendelse i Brussel, men onsdagens aksjon og påfølgende politireaksjon er svært uvanlig.

Demonstrasjonene følger opp en tre uker lang streik blant franske fiskere, som kollegene i nabolandene sluttet seg til i forrige uke. Også i andre EU-land, som Storbritannia, er fiskerne på krigsstien.

I tillegg til å demonstrere mot høye drivstoffpriser, er fiskerne forbannet over kvotefordelingen i EU. Blant EU-fiskerne er det irritasjon over at fiskere fra utenforlandene Island og Norge tildeles høyere kvoter enn det Unionens fiskere får.

LES OGSÅ: Streiker mot bensinprisene

Vil ikke love noe

Representanter for demonstrantene møtte en talsmann for EUs fiskerikommissær Joe Borg underveis i demonstrasjonen, uten å få noen nye signaler å berette hjem om.

– Det er et problem med høye utgifter i en tid da bransjen sliter med overkapasitet og det er behov for restrukturering. Men vi må være sikre på at svarene vi kommer med virkelig vil hjelpe, ikke bare på kort sikt, men også i lengre tid framover, sa Borgs nestkommanderende Patrik Tabone til fiskerne.

Den franske økonomiministeren Christine Lagarde foreslo mandag på et møte med sine kolleger i eurosonen å kutte skattene på drivstoff, uten å få gehør.

Fiskerne varsler på sin side at protestene vil fortsette på EU-nivå, høyst sannsynlig når fiskeri- og landbruksministrene møtes i Luxembourg neste måned.

SISTE NYTT

Siste nytt