Hopp til innhold

Skjøt de på sine egne?

Angrepet på velgere i Georgia i går kan være satt i scene av georgiske myndigheter, hevder den norske valgobservatøren Åge Borchrevink.

Tilhengere av opposisjonen i Georgia demonstrerer

Tilhengere av opposisjonen demonstrerer i Tblisi.

Foto: STR / REUTERS

Flere velgere skal ha blitt skadet i angrepet som opprørere i Abkhasia fikk skylden for.

Les: Buss med velgere beskutt

Besøkte ofrene

Georgias president Mikheil Saakashvili på sykehusbesøk

President Saakashvili på sykehusbesøk.

Foto: POOL / REUTERS

I dag kom Georgias president Mikhail Saakhashvili til sykehuset i Zugdidi for å besøke ofrene for gårsdagens skyteepisode. Foran journalistene fortalte han om hva han synes om den skadde kvinnen i sykesengen.

- Kvinnen som ble skadet i gårsdagens skyting er veldig modig, som har satset livet for å avgi stemme. Det viser hvor viktig det er at Georgia blir gjenforent med Abkhasia og at alle som bor her kan være frie, sa Saakhashvili ved offerets sykeseng.

Tvilsom historie

Det er imidlertid ikke like klart for alle at det var abkhasiske opprørere som stod bak angrepet på de to bussene med velgere fra abkhasisk side. Åge Borchrevink i Helsingforskomiteen var i dag på fotballplassen hvor velgerne ble beskutt.

- Velgerne fra abkhasisk side ble ikke kjørt til valglokalet. Derimot ble de kjørt til en fotballplass, hvor journalister stod klare og ventet. Da de var ute og snakket med journalistene ble de beskutt med lette granater. Etterpå ble stedet hvor det var skutt fra funnet, og det var bare hundre meter inne – og godt inne på georgisk område, sier Borchrevink.

Han finner det ikke sannsynlig at abkhasiske styrker står bak dette.

- Det er mye som tyder på at dette er satt i scene av georgierne selv, sier han.

- Betyr det at georgiske myndigheter bevisst har skutt og skadet egne innbyggere for å få oppmerksomhet rundt Abkhasia-saken?

- Jeg skal være forsiktig med å trekke konklusjoner, men det er mye som tyder på at det er det som har skjedd, ser han.

Rapport fra observatørene

Blant de i alt 4500 observatørene ved gårsdagens valg er Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa OSSE, som har 550 observatører. De vil i løpet av dagen avlegge sin foreløpige rapport om valget.

Georgias president Mikhail Sakhashvili erklærte i natt seier for sitt eget parti, da valgdagsmålingene viste at han har fått 63 prosent av stemmene så langt.

Ifølge offisielle tall har Sakhasvili nå sikret seg 61 prosent av stemmene etter at litt over halvparten er talt opp.

Les: Erklærte valgseier

SISTE NYTT

Siste nytt