Hopp til innhold

Historisk eksplosjon i rommet

I dag tidlig ble det kraftigste gammaglimtet noensinne observert. Det var minst 20 ganger kraftigere enn rekorden fra 1999.

Gammaglimt
Foto: NASA/Swift/Stefan Immler, et al.

Til tross for at avstanden er rundt 8 milliarder lysår, kunne lyglimtet faktisk vært observert med det blotte øye, ifølge astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Til sammenligning ville Melkeveien, som har 300 milliarder soler, vært vanskelig å se med teleskop fra samme avstand.

Automatiske teleskoper tok bilder i vanlig lys, og fikk bilder av glimtet etter noen få sekunder. Det tok bare 20 sekunder før glimtet var så kraftig at det kunne ses uten teleskop.

Knut Jørgen Røed Ødegaard holder en meteoritt

Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Antagelig var det likevel ingen som la merke til lysblaffet siden man ikke var klar over at noe så eksepsjonelt skjedde, skriver Røed Ødegaard.

Gammaglimtet skjedde i stjernebildet Bootes, og varte i 50 sekunder. Eksplosjonen skyldes at en svært stor og energirik stjerne døde, og dannet et sort hull.

Gammaglimt varer fra brøkdelen av et sekund og opptil ett minutt. Eksplosjonen sender ut energi i to retninger, og smellet er derfor synlig fra jorden dersom en av strålene peker mot oss.

- Dette er en temmelig sensasjonell sak innefor miljøet, og svært mange astronomer er i kveld opptatt med dette fenomenet, skriver Røed Ødegaard.

Les mer på Bang i rommet