Hopp til innhold

Fordømmer Kinas "terror-velde"

Dalai Lama fordømmer det kan haller Kinas "terror-velde og kulturelle folkemord", men oppfordrer ikke til en boikott av OL i Beijing.

Dalai Lama
Foto: Scanpix/AFP

Han sier at det er et internasjonalt moralsk ansvar å minne Kina om at de skal være "gode verter" for OL.

Dalai Lama ber i dag om en internasjonal granskning av uroen i Tibet, som hans eksilregjering mener har kostet minst 80 mennesker livet.

Minst 72 personer skal være skadd.

- Folk i Tibet blir behandlet som annenrangs borgere, sier Dalai Lama.

Urolighetene følger i kjølvannet av en rekke demonstrasjoner organisert av tibetanske buddhistmunker.

Unntakstilstand

Danske turister kom fra Lhasa til Chengdu

Danske turister forteller journalister om sine opplevelser i Tibets hovedstad Lhasa etter å ha landet i Chengdu (Kina) i dag.

Foto: Eugene Hoshiko / AP

Store sikkerhetsstyrker kontrollerer gatene og holder øye med husene i Lhasa etter at rasende tibetanere luftet sin frustrasjon over kinesisk styre fredag.

Innbyggere i Lhasa melder at det søndag er stille, men spent i byen.

Kinesiske myndigheter har erklært en "folkets krig" av sikkerhetsstyrker og propaganda mot Dalai Lamas tilhengere i Tibet etter opptøyene de siste dagene.

Det er erklært unntakstilstand, og ingen går ut. Det er ikke klart om det er innført portforbud, eller om folk bare er redd for å bevege seg utendørs.

Nett-TV: Stridsvogner inn i Tibet

Fredag gikk hundrevis av tibetanere, mange av dem buddhistiske munker, til angrep på kinesisk-eide butikker, banker og regjeringskontorer mens de ropte slagord for uavhengighet og kastet steiner mot politiet.

Mange drept

Kina sier at ti mennesker ble drept, de fleste uskyldig sivile som ble brent i hjel av demonstrantene.

Opptøyer i Lhasa
Foto: CCTV / AP

Men en kilde med nære kontakter i Lhasa sier at tallet er altfor lavt. Han siterer en kontakt som hevder å ha telt mange flere lik, og som sier at han telte 67 lik bare i byens likhus.

Den tibetanske eksilregjeringen i India mener at 30 mennesker ble drept i sammenstøtene med kinesiske soldater og politi.

Utenlandske journalister har ikke adgang til Lhasa, og kinesiske myndigheter har gitt ordre om at utenlandske turister ikke lenger får komme inn. De som er i byen, har fått ordre om å reise.

Det er derfor vanskelig å få motstridende meldinger om antall døde bekreftet.

Opptøyene fant sted etter flere dager med fredelige demonstrasjoner i Lhasa og andre steder i Tibet, og utviklet seg til å bli svært pinlig for Kina som prøver å stå fram som et enhetlig, velordnet og harmonisk land foran sommer-OL.

Varsler kampanje

Kinesiske myndigheter varsler nå en omfattende kampanje for å øke sikkerheten i området og angripe den lokale støtten til Dalai Lama, som gikk i eksil etter opptøyer i 1959.

Uro i Lhasa
Foto: REUTERS TV / REUTERS

«Dette grove tilfellet av slåssing, ødeleggelse, plyndring og brannstiftelse var nøye planlagt av reaksjonære separatistkrefter her og i utlandet,» heter det i en uttalelse etter et møte mellom regionale myndighetspersoner og sikkerhetsstyrkene.

Møtet kom til at det er nødvendig å utkjempe en folkets krig mot separatisme, forsvare stabiliteten og avdekke og «fordømme de ondsinnede handlingene til separatistene og avdekke det grusomme ansiktet til Dalai Lama-klikken».

Møtet styrker inntrykket av at Kina ikke har til hensikt å lytte til utlandets appeller om en forsiktig respons på opptøyene.

Myndighetene har allerede gitt dem som deltok i opptøyene en frist til mandag med å melde seg.

Samtidig er munker som er lojale mot kommunistpartiet mobilisert for å fordømme protestene og Dalai Lama.

Bekymret

FN må gripe inn for å stanse menneskerettsbrudd i forbindelse med opptøyene i Tibet der flere titall mennesker er drept, mener den tibetanske eksilregjeringen.

– Den tibetanske nasjonalforsamlingen er dypt bekymret over de siste rapportene, fra alle de tre regionene i Tibet, om tilfeldige drap, sårede og pågripelse av tusenvis av tibetanere som protesterer fredelig mot kinesisk politikk, heter det i en uttalelse fra eksilmyndighetene, som har base i Nord-India.

– Nasjonalforsamlingen oppfordrer FN til å sende representanter umiddelbart og gripe inn og granske menneskerettighetsbruddene som nå skjer i Tibet, heter det videre.

SISTE NYTT

Siste nytt