Hopp til innhold

- Hvithai i Nordsjøen

Funnet av en skambitt gråsel tyder på at en hvithai har slått seg ned i Nordsjøen.

Selen ble funnet på en slipp for livbåter, hvor den var vasket opp fra sjøen i havnen Sheringham på den britiske østkysten.

Det var redningsbåtfører og biolog Chris Taylor (35), som fant den døde selen, som trolig endte sitt liv mellom kjevene på en hvithai.

- Alle tegn på hvithai

Taylor sier til BBC News at bittet bærer alle kjennetegn på et angrep fra en hvithai.

- Skadene på selen ser ut til å komme fra en hai. De sagtakkede bitene er på undersiden av selen, og det kjennetegner haibitt. Bitemerkene er over 30 centimeter lange. Jeg vet ikke ellers hva slags dyr som kunne laget et så stort sår som dette, sier Taylor.

Doktor Ken Collins fra National Oceanography Centre, Southampton bekrefter at bittet kan være fra en stor hvithai.

Han mener såret ikke kan være fra en båtpropell, ettersom selen ikke svømmer opp-ned og at bittstedet var på undersiden av det 1,2 meter lange dyret.

Flere observasjoner

Gjennom det siste året har flere personer hevdet å ha sett hvithai ved kysten utenfor Cornwall, sørvest i England.

Hvithaien lever i vann med temperaturer lignende dem i Nordsjøen, og livnærer seg på gråsel. Den er aggressiv og farlig for mennesker. Tennene er trekantede, sylskarpe og er opptil ti centimeter lange.

Haien som trolig har angrepet gråselen som ble funnet, vil ifølge Taylor trolig ikke bli i Sheringham, siden vannet er for grunt til et permanent opphold.

Men hvithaien kan slå seg ned i Nordsjøen.

SISTE NYTT

Siste nytt