Hopp til innhold

Biodiesel fra Tsjernobyl?

I framtida kan du kanskje fylle tanken med biodiesel fra Tsjernobyl-området. Og det er helt trygt, mener eksperter.

Tsjernobyl-ulykken
Foto: Scanpix

Områder i Øst-Europa som ligger brakk etter Tsjernobyl-ulykken, kan brukes til produksjon av rapsplanter til biodiesel.

Oljen vil ikke ta opp de radioaktive stoffene i jorda, mener eksperter på radioaktivitet. Dette kan bety ny næring i enorme landområder som i dag ikke er i bruk.

Raps

Raps.

Foto: Eva Sleire / NRK

Følgene etter ulykken i Tsjernobyl i 1986 var dramatiske. Bare i Hviterussland ble over 20.000 personer evakuert, og over to tusen kvadratkilometer med dyrket jord var ubrukelig som matjord. Nå har Hviterussland så smått begynt å dyrke rapsplanter her. Ikke for å lage matolje, men for å lage biodiesel.

- God idé

En god idè, seier Brit Salbu, professor i kjernekjemi ved Universitet for miljø og biovitenskap på Ås.

- Det er en god idé å kunne bruke dyrkede områder som er så forurenset at man ikke bruker det til matproduksjon. Vi venter ikke at det skal være noe særlig opptak av radioaktivitet i slike oljer, sier Salbu.

Professor Salbu har vært i området mange ganger. Hun understreker at det er lett å teste om olja skulle ta opp radioaktive stoffer, noe som er tvilsomt.

Det samme sier Lavrans Skuterud ved Statens Strålevern.

Mestilla

Mestilla.

Foto: Eva Sleire / NRK

8.november i år åpnet biodieselanlegget Mestilla i Litauen, der StatoilHydro er stor eier. Anlegget skal hente raps fra Litauen, men også fra de landene som har store, forurensede jordområder. Foreløpig er det så mye ledig jordbruksjord i områdene at de ikke har vurdert raps frå Tsjernobyl-området.

Darius Zubas, direktør i jordbruksselskapet Linas Agro som eier anlegget i Litauen sammen med StatoilHydro, sier de vil vurdere saken.

SISTE NYTT

Siste nytt