Hopp til innhold

Lyver om flysikkerheten

Nasa har holdt tilbake en rapport om flysikkerhet i drøyt ett år. Bakgrunnen skal være frykt for å uroe passasjerer og å skade flyselskapenes økonomi.

Nasa-sjef Michael Griffin

Sjef ved Nasa, Michael Griffin, svarer på spørsmål rundt undersøkelsen om flysikkerhet i USA.

Foto: Susan Walsh / AP

Undersøkelen er foretatt av luft- og romorganisasjonen i USA, Nasa,  og viser at det er farligere å fly enn hva flyselskapene vil innrømme, ifølge DN.se.

Undersøkelsen er basert på intervjuer med 24.000 piloter.

Flyselskapene skånes

Resultatene er lagt frem i en rapport som foreløpig er holdt tilbake fra offentligheten, men som vil publiseres innen årets slutt. 

Her fremgår det at tilfeller der fly har vært nære ved å kollidere i luften, utsettes for uventede hinder på start- og landingsbanen, samt andre sikkerhetsproblem, er vanligere enn hva man tidligere har trodd.

Representanter for Nasa har holdt tilbake resultatene fra unfersøkelsen av frykt for å uroe reisende og skade flyselskapenes inntekter.

Studiet ble kjent etter at nyhetsbyrået AP i ett års tid har forsøkt å overtale ledelsen i Nasa om å publisere.

Under et kongressforhør i går erkjente Michael Griffin, leder av Nasa at det har vært et feiltak å holde studiet skjult for offentligheten.

Her kom det i tillegg frem at kostnadene har løpt seg til over 70 millioner kroner.

Kritikk

- Ville det ikke være i Nasas egen interesse å få resultatene ut fra underøkelsen så fort som mulig, spør Republikaneren Jerry Costello.

Griffin forsvarte seg med at det kunne finnes metodefeil og at den ikke var godt gjennomført.

- Rapporten er troverdig på flere punkter og vi kommer til å få mye brukbart materiale ut av undersøkelsen, understreker Griffin.

Oppfyller krav

Professor Jon Krosnick ved Stanforduniversitetet har jobbet med studien og sier til AP at den oppfyller alle krav som kan stilles når en slik undersøkelse skal gjennomføres.

Robert Dudd som ledet studien bekrefter dette og sier til AP at den baserer seg på "den beste vitenskapelige grunn".

Bakgrunnen for undersøkelsen er en kommisjon ble nedsatt ved Det hvite hus etter de mange flyulykken med dødelig utgang på 90-tallet.

Nasa har i mange år jobbet med flysikkerhetsspørsmål selv om myndighetens fremste oppgave er romforskning.

SISTE NYTT

Siste nytt