Hopp til innhold

- Press Kina med OL!

Norge og verdenssamfunnet bør bruke OL i Kina i kampen for menneskerettigheter i Burma, mener Jan Egeland, direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt og tidligere visegeneralsekretær i FN.

Jan Egeland.
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Kina er Burmas nærmeste økonomiske samarbeidspartner og har så langt vist liten vilje til å kritisere Burma for brudd på menneskerettigheter.

- Kina er mer sårbare for kritikk, råd og påvirkning enn noensinne før, sier Egeland.

 

Prestisje-prosjekt

Han mener OL i Beijing er et prestisje-prosjekt for Kina som ikke må overskygges av et blodbad i nabolandet.

Kina har sendt ut signaler om at de tilsynelatende ønsker slutt på volden i Burma, men onsdag blokkerte Kina og Russland et vedtak i FN-sikkerhetsråd om å fordømme Burmesiske myndigheters vold mot fredelige demonstranter.

PR-hensyn kan skape press mot Burma

Til tross for dette - og til tross for at Nobel fredsprisvinner og raftoprisvinner Aung San Suu Kyi nå skal være flyttet fra husarrest til fengsel - tror også styreleder i Rafto-stiftelsen, Arne Liljedahl Lynngård, at PR-hensyn rundt OL kan være begynnelsen på et betydelig kinesisk press mot militærjuntaen i Burma.

- Norske myndigheter og politikere må ta opp med kinesiske myndigheter hva Kina gjør i sine direkte samtaler med generalene i Rangoon. Foretar kineserne aktive handlinger for stoppe blodbadet? Det er det som er spørsmålet nå, sier Lynngård til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt