Hopp til innhold

Steining i Iran bekreftet

Iranske myndigheter bekrefter nå at den utroskapsdømte mannen, Jafar Kiyani, er steinet til døde i Iran.

Iran
Foto: NRK

Jafar Keyiani skal ha blitt steinet i en gravlund i byen Aghche Kand utenfor Takestan torsdag klokken 11.

Det var en stund uklart om steiningen virkelig hadde funnet sted, men nå bekrefter altså iranske myndigheter hendelsen.

Sikre kilder

Myndighetene i iran bekrefter at steiningen er blitt gjennomført gjennom en regjeringsvennlig avis.

Den iransk-norske legen og menneskerettighetsaktiviten, Mahmood Amiry-Moghaddam, sier til NRK at myndighetene måtte komme med en bekreftelse.

- Den store mobiliseringen fra menneskerettighetsaktivister i Iran har gjort at nyhetene har spredt seg så mye at myndighetene ikke hadde noe annet velg enn å gjøre det. I tillegg anser nok myndighetene vestlige protester som tomme ord uten konkrete konsekvenser, sier Amiry-Moghaddam.

Bilder fra hendelsen

Steiningen fant sted i byen Aghche Kand utenfor Takestan torsdag klokken 11.

Steiningen skal ha funnet sted i en gravlund i byen, og flere skal ha deltatt i hendelsen. Det skal også ha blitt tatt bilder av steiningen, men disse er ikke kjent.

Det var Amiry-Moghaddam som alarmerte om den forestående steiningen av Keyiani og Mokarrameh Ebrahimi (43) 20. juni. Dette førte til at flere europeiske lands regjeringer reagerte. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) innkalte den iranske ambassadøren og markerte sin sterke motstand mot steiningen. Senere samme dag opplyste Støre at steiningen var avlyst.

Ebrahimi og Keyiani skulle steines for sitt utenomekteskapelige forhold.

- De har sittet i fengsel i elleve år, og har et barn sammen, sier Amiry-Moghaddam.

Trosset sentrale myndigheter

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amensty International Norge har en teori om hvorfor steiningen av Jafar Kiyani har skjedd akkurat nå.

- Den sterkeste teorien er faktisk at lokale myndigheter har trosset de sentrale myndighetene. Folk i byen Takestan har ment at det var riktig å steine dem og de har gjort det mer på tross av enn på grunn av sentrale myndigheter.Dette vet vi ikke, men et er en sterk spekulasjon. Hvis dette er riktig er det velig pinlig for de sentrale myndighetene dersom denne kvinnen også skulle bli steinet, sier  Egenæs.

Egenæs tror likevel Amnesty skal klare å hjelpe kvinnen.

 - Nå forsøker vi å aktivere myndigheter over hele Europa og forsåvidt over hele verden. Nå gjelder det å vise at det som skjedde rundt 20. juni da man fikk utsatt denne steiningen ikke var et blaff. Engasjementet er like sterkt og raseriet er stort nå fordi mange myndigheter fikk inntrykk av at denne steiningen var stoppet for godt. Ikke glem å følge opp trykket, sier Egenæs.

- Tillater steining

- Det religiøse regimet i Iran tillater henrettelse ved steining. Spørsmålet som nå bør stilles er om det er mulig å redde kvinnen. Vestlige myndigheter bør ta tak i saken og kreve å få besøke Ebrahimi, mener Amiry-Moghaddam.

Amiry-Moghaddam sier det aldri vil være mulig å få en bekreftelse fra Iran om steiningen har funnet sted.

- Forrige gang var det tilfeldig at vi klarte å gjennomføre stoppen. Iranske myndigheter sier at steininger ikke gjennomføres, men vi vet med sikkerhet at dette skjer. Her gir iranske myndigheter doble signaler, sier Amiry-Moghaddam. 

Demonstrasjon mot steining i Brussel

Bildet er fra en demonstrasjon mot steining i Brussel

Foto: YVES LOGGHE / AP

Ambassadør inn på teppet

Utenriksdepartementet innkalte i dag Irans ambassadør for å be om en forklaring på rapportene om steiningen av Jafar Keyiani.

Ambassadør Reza Faraji Rad kunne overfor statssekretær Liv Monica Stubholt verken bekrefte eller avkrefte om steiningen av Keyiani har funnet sted, men han lovet overfor norske myndigheter å undersøke saken, skriver UD i en pressemelding.

Tidligere mandag ble det gjennom en iransk avis bekreftet at Keyiani har blitt steinet til døde, og at steiningen fant sted torsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt