Hopp til innhold

Første kontakt med sivilisasjonen

Myndighetene i Brasil har funnet en indianerstamme som aldri tidligere har hatt kontakt med sivilisasjonen.

Regnskog
Foto: LESLIE MAZOCH / AP

Metyktira-stammen skal bestå av 87 medlemmer som i forrige uke ble oppdaget i et avsidesliggende område i regnskogen i Amazonas, rundt 2.000 kilometer nord for Rio de Janeiro.

- Svært langsom prosess

Ettersom det ikke fins større elver i området, har det nærmest vært umulig å ta seg fram til stammen som har levd isolert dypt inne i regnskogen.

Stammen ble oppdaget da to av medlemmene plutselig dukket opp i en av landsbyene til Kayapo-stammen, som lever i det nærmere 5 millioner hektar store Menkregnoti-reservatet i Amazonas.

- Vi vet ikke hvorfor de valgte å ta kontakt nå. Det vil bare tiden vise. Dette er en svært langsom prosess, sier en talsmann for det føderale brasilianske kontoret for indianerspørsmål, Mario Moura.

Beskytter mot sykdommer

Medlemmene av den nyoppdagede indianerstammen går nakne, men mennene bruker penisfutteral. Kvinnene barberer toppen av hodet.

For å beskytte Metyktira-stammens medlemmer fra sykdommer utenfra, har myndighetene forbudt all kontakt med dem, med unntak av et legeteam som er sendt inn i området.

Det bor rundt 700.000 indianere i Amazonas, 400.000 av dem i reservater der de forsøker å beskytte sin tradisjonelle kultur, språket og måten å leve på.

SISTE NYTT

Siste nytt