Hopp til innhold

Tortureres i minst 102 land

 

I dag blir fremdeles tusenvis av mennesker utsatt for grov tortur i over 100 land.

Tortur

Indonesiske demonstranter iscenesetter tortur utenfor USAs ambassade i Jakarta. Demonstrantene krever at stormakten beskytter rettighetene til innvandrere i landet.

Foto: MAMAD / AFP

Det viser den ferske årsrapporten til Amnesty International, som ble offentliggjort i dag.

LES HELE RAPPORTEN HER.

 

...menneskerettighetene undergraves globalt snarere enn styrkes, som jo ha vært trenden fra 1948 og fram til i hvert fall 2001.

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge

Av de 153 landene som er omtalt i rapporten, er det registrert tortur i 102 av disse.

LES OGSÅ: - Israel torturerer fangene

Ifølge generalsekretæren i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, er listen over torturmetodene som blir tatt i bruk uendelig.

- Vi kjenner til seksuell tortur, voldtekter, elektrisk tortur...vi kjenner til å bli trykket ned i en bilring og bli slått med kjepper, folk henges opp ned og slås. Som sagt. det er så grufullt mye av det som forekommer at fantasien nesten ikke strekker til, forklarer han. 

Tortur er fordømt og ansett som et brudd av menneskers rettigheter i de aller fleste land.

Stater som har forpliktet seg til Den tredje Genévekonvensjon og Den fjerde Genévekonvensjon, samt FNs konvensjon mot tortur, skal ikke bruke tortur mot sine borgere.

LES MER OM TORTUR PÅ AMNESTY SINE HJEMMESIDER.

- Menneskerettighetene svekkes

Den voldelige praksisen er mest utbredt i Midtøsten og Afrika.

LES OGSÅ: - Oppsiktsvekkende fra Kina

Men Amnesty understreker allikevel at også USA og andre land bevisst spiller på vanlige folks frykt for å rettferdiggjøre hardhendt behandling.

- USA legitimerer tortur og sier at det er nødvendig i en situasjon, så sier selvfølgelig kineserne det samme, og egypterne, og algerierne og pakistanerne. Dermed så ser vi at menneskerettighetene undergraves globalt snarere enn styrkes, som jo ha vært trenden fra 1948 og fram til i hvert fall 2001.

- Europa bryter regler

Også Europa får gjennomgå i rapporten.

- Fem år etter 11. september har man ikke klart å finne et godt svar på hvordan man skal kjempe mot terrorisme og samtidig forsvare menneskerettighetene. I fjor ble det avslørt at flere europeiske stater hadde samarbeidet med USA for å bistå CIA med kidnappinger og ulovlig fangetransport, blant annet til Guantánamo, sier Egenæs i en pressemelding.

 

I forbindelse med krigen mot terror holder USA over 400 kvinner og menn fanget på Guantanamo-leiren på Cuba. Både FN og Amnesty International mener at Guantanamo-fengselet, der tortur praktiseres, er i strid med folkeretten.

Avskaffet dødsstraff

Årsrapporten kan heldigvis også peke på at 2006 har sett en positiv utvikling:  

· Stadig flere stater avskaffet dødsstraff.

· Amnesty-medlemmers massive krav og aksjoner med krav om kontoll av våpenhandel resulterte i at FN startet arbeidet med en bindende avtale om våpenkontroll.

· Europeiske institusjoner slo fast at europeiske land hadde et ansvar for CIAs ulovlige fangetransport som mellomlandet i Europa.

· Opinionen ble mer kritisk til metodene i kampen mot terror. Dette har ført til større aktivitet i kampen mot menneskerettighetsbrudd. Det viste seg blant annet i større oppslutning om Amnesty som nå har 2,2 millioner medlemmer over hele verden.

SISTE NYTT

Siste nytt