Hopp til innhold

- Israel torturerer fangene

To israelske menneskerettsorganisasjoner hevder at den israelske sikkerhetstjenesten rutinemessig torturerer palestinske fanger.

Isralsk torturmetode
Foto: JACQUELINE LARMA / AP

I en rapport anklages den israelske sikkerhetstjenesten «Shin Bet» for å benytte tortur i avhørene sine, til tross for at en israelsk rettskjennelse fra 1999 forbyr dette.

Det er de to israelske organisasjonene B'Tselem og Senteret for Forsvar av Individets Rettigheter som kommer med anklagene, skriver avisen The Independent i dag. De baserer seg på vitneutsagn fra 73 palestinere som satt fengslet mellom juli 2005 og januar i fjor. 

 Grov vold

- Forhørerne slår mistenkte, lenker dem fast i smertefulle stillinger og nekter dem søvn, står det i rapporten.

En av palestinerne, en 29 år gammel mann, forteller at han ble tvunget til å bøye ryggen sin over en benk i det som ble kalt ”banan-stillingen”.

- De bandt sammen håndjernene og ankelkjettingen. Dette fikk kroppen min til å strekke seg på en måte som ikke var til å holde ut, forteller han.

Nekter for tortur

Det isralelske justisdepartementet sier i en kommentar at forhørene ble gjennomført lovlig og mener rapporten er full av feil.

Forfatteren av rapporten, Yehezkel Lein fra B'Tselem, sier på sin side at den ikke påstår å ha et representativt utvalg, men snarere et bilde på den behandlingen palestinere jevnlig møter i israleske fengsler.

- Som drap, voldtekt og slaveri er tortur et onde som må bort, slår rapporten fast.