Hopp til innhold

Flest Internett-fanger i Kina

I Kina sitter 52 mennesker fengslet for aktiviteter på Internett som ikke passer kommunistregimet.

Kina PC
Foto: AP

Rettighetsorganisasjonen Reportere uten grenser opplyser dette i sin årlige rapport om pressefrihet på nettet.

De advarer mot at Kinas teknologiske forsprang kan føre til at sensur og overvåkning kan eksporteres til resten av verden.

Kina har verdens nest største andel Internett-brukere, etter USA.

I tillegg til de 52 Internett-fangene i Kina, sitter det også ti fengslet i Vietnam, Syria, Libya, Iran og Tunisia. 

Internett-politi

I rapporten understrekes det at ulike land bruker forskjellige metoder for å kneble pressefriheten på nettet. I Kina brukes det enorme ressurser for å overvåke aktiviteten på nettet og de leier inn horder av informanter og bruker såkalt Internett-politi.

Kina har den politiske tyngden som skal til for å kunne instruere store selskaper som Yahoo!, Google, Microsoft og Cisco Systems. Myndighetene har fått alle disse selskapene til å godta sensurering av søkemotorene, slik at nettsider som er for kritisk mot myndighetene, filtreres bort.

Siden myndighetene har kontroll over de store selskapene, er det lett for dem å kontrollere Internett-bruken i Kina.

Skype godtar sensur

Nå organiserer Internett-brukere seg for å kunne kjempe mot diktaturer som i Kina. De skaper og bruker ny teknologi, krypterer e-posten sin og bruker midler som ennå ikke er oppdaget av Internett-politiet.

Inntil nå har internett-telefonen Skype vært et verktøy som har gjort det lettere for journalister - og Reportere uten grenser - å opperere i land der nettet er sterkt sensurert. Det har fungert bra fordi samtalene er krypterte, og det har derfor vært vanskelig å avlytte Skype-samtaler.

Men - Kina har nå underskrevet en avtale med Skype om å blokkere sentrale ord - så det kan ifølge Reportere uten grenser se ut til at også Skype-samtaler nå vil bli avlyttet av Kinas Internett-politi.

SISTE NYTT

Siste nytt