Hopp til innhold

Høner mot kreft

Britiske forskere har genmodifiserte høner slik at de legger egg med proteiner som kan helbrede kreft.

Høner
Foto: Arne Nævra / Scanpix

Husker du den klonede sauen Dolly? Vell, det er de samme forskerne som brakte Dolly til verden som nå hevder å ha klonet høns slik at de legger igjen livreddende proteiner i eggene.

Arbeidet kan føre til at kreftmedisiner blir billigere og lettere å lage.

 - Det som kjennetegner mange av dagens behandlingsmetoder er at de er svært kostbare, sier professor Harry Griffin som er direktør ved The Roslin Institute til BBC.

Noen av hønene ved instituttet har blitt konstruert slik at de legger egg som inneholder miR24, et antistoff som som kan brukes til å behandle visse former for hudkreft.

Sauen Dolly
Foto: AP

- Ved å la verpende høner fremstille proteinet får vi de i store partier, det er billig og det eneste råstoffet vi trenger er hønsefor, sier professoren.

"Biofabrikker"

Etter 15 års arbeid har instituttet lykkes med å bringe rundt 500 genmodifiserte høner til verden. Det kan imidlertid ta enda 10 år før man har klart å fremstille brukbare medisiner.

Helbredende proteiner som insulin har lenge blitt produsert av bakterier, men noen proteiner kan kun bli produsert av mer sofistikerte celler i større dyr.

Arbeidet ved det skotske instituttet viser at det nå også er mulig å bruke høns som "biofabrikker", skriver BBC.

SISTE NYTT

Siste nytt