Hopp til innhold

Ortega vinner i Nicaragua

Sandinistlederen Daniel Ortega ligger an til å vinne presidentvalget i Nicaragua i første runde.

 

FSLN-tilhengere hyller Daniel Ortega
Foto: RODRIGO ARANGUA / AFP

Ortega ser ut til å få over 38 prosent av stemmene , og vinner dermed direkte uten at det blir behov for en ny valgomgang.

De to konservative kandidatene Eduardo Montealegre og Jose Rizo har henholdsvis 32 og 21,3 prosent av stemmene.

Høy valgdeltakelse

Valgobservatører fra EU og det private Cartersenteret rapporterer om høy deltakelse i søndagens valg. Enkelte valglokaler måtte holde åpent lenger enn planlagt for at alle som sto i kø utenfor skulle få avgitt stemme.

Valget gikk stort sett rolig for seg, men det kom rapporter om mindre sammenstøt enkelte steder. Flere ble arrestert for forsøk på å stjele stemmeurner.

Nicaragua har 3,6 millioner stemmeberettigede.

En mildere Ortega

Den tidligere revolusjonslederen Daniel Ortega har lagt seg på en atskillig mildere kurs foran dette valget, og lover fred, forsoning og skjerpet innsats mot fattigdommen.

Nicaragua er det nest fattigste landet på den vestlige halvkulen, etter Haiti. 80 prosent av landets 5,5 millioner innbyggere lever på mindre enn to dollar, 13 kroner, dagen.

USA frykter at Ortega vil spille på lag med Venezuelas Hugo Chavez, og har åpent truet med at amerikansk bistand og investeringer vil bli redusert, dersom sandinistlederen vinner valget.

 

(NTB)

SISTE NYTT

Siste nytt