Hopp til innhold

Klimaendringer blir kostbare

Verden kan havne i en økonomisk krise like dyp som depresjonen på 30-tallet om det ikke blir gjort noe med drivhuseffekten.

Utslipp av klimagasser
Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / REUTERS

Det går fram av en rapport utarbeidet for den britiske regjeringen som ble lagt fram mandag.

Storbritannias statsminister Tony Blair sa mandag at rapporten er et av de viktigste dokumentene han har sett i sin tid som statsminister.

Nå håper blair å få EU med på nye tiltak mot den globale oppvarmingen.

Rapporten er utarbeidet av Nicholas Stern, en tidligere sjeføkonom i Verdensbanken, og er den første seriøse undersøkelsen av de økonomiske effektene av global oppvarming.

Nicholas Stern
Foto: JOE MARQUETTE / AP

50 billioner

Ifølge den 700 sider lange rapporten vil det koste verdenssamfunnet nærmere 50 billioner kroner om ingenting blir gjort med klimaendringene, og så mange som 200 millioner mennesker kan bli drevet på flukt av tørke og oversvømmelser.

En talsmann for den britiske regjeringen sier at rapporten kan gi argumentene som trengs for å overbevise dem som ikke aksepterer de negative konsekvensene av drivhuseffekten.

Den gir også gode argumenter mot påstanden om at det vil skade den økonomisk veksten å redusere CO2-utslippene.

Å  ikke foreta seg noe i forhold til den globale oppvarmingen vil føre til langt verre konsekvenser for den økonomiske veksten, ifølge Sterns rapport.

Én prosent av BNP

Stern anslår at verdenssamfunnet må bruke rundt én prosent av verdens samlede bruttonasjonalprodukt (BNP), eller rundt 2000 milliarder kroner, for å redusere den globale oppvarmingen tilstrekkelig. I motsatt fall kan resultatene av klimaendringene koste verden mellom fem og 20 ganger mer.

Ifølge rapporten vil prisen for å utsette tiltak mot drivhuseffekten koste like mye som første verdenskrig, annen verdenskrig og depresjonen i 30-årene til sammen.

Endringer allerede uunngåelig

Det er allerede for sent å hindre virkningene av drivhuseffekten helt. Om utslippene av klimagasser skulle stanses i dag, vil effekten av CO2 i atmosfæren fortsette å varme opp planeten i 30 år framover, og havnivået ville fortsette å stige i 100 år.

Rapporten tar utgangspunkt i at temperaturen i gjennomsnitt vil stige med mellom to og tre grader celsius i løpet av de neste 50 årene. Dersom utslippene fortsetter, kan økningen bli høyere, og det er i så fall de fattige som vil bli hardest rammet..

Smeltende isbreer vil gi økt flomrisiko, og stigende havnivå kan føre til at hundrevis av millioner av mennesker må rømme fra sine hjemland. Dårligere vekstforhold vil føre til at hundrevis av millioner av mennesker, særlig i Afrika, ikke vil kunne dyrke nok mat.

- Avtale neste år

Fordi problemet er så presserende, bør en oppfølger til Kyoto-avtalen komme på plass allerede neste år, i stedet for 2010 eller 2011 som planlagt nå, advarer Stern.

Han foreslår et internasjonalt rammeverk for å stabilisere temperaturen og mengden CO2 i lufta. Han understreker samtidig at nøkkelen til å lykkes er internasjonal koordinering.

Innholdet i rapporten er holdt hemmelig etter at den ble gitt til verdens miljøvernministere på en konferanse i Mexico tidligere denne måneden, men flere medier har fått tilgang til et sammendrag av rapporten.