Hopp til innhold

Fransk lov provoserer Tyrkia

Den franske nasjonalforsamlingen vedtok i dag et lovforbud mot å benekte at massakren på armenere i 1915 fant sted. Tyrkerne er rasende over vedtaket.

Armenske barn på 90-årsdagen for massakren
Foto: KEVIN FRAYER / AP

Vedtaket anses som et slag i ansiktet på tyrkerne, og som enda en kjepp i hjulet for Tyrkias forsøk på å bli medlem av EU.

Tyrkia har gjort det klart at loven vil skade forholdet til Frankrike alvorlig, både politisk og økonomisk. Nå frykter franske forretningsfolk at de vil tape store penger på lovforbudet.

- Ikke folkemord

Tyrkia benekter at landets myndigheter begikk folkemord og utslettet rundt 1,5 millioner armenere i Øst-Anatolia i årene 1915 til 1917.

Landets versjon er at tusener av tyrkere og armenere døde i etniske kamper i disse årene, og at det aldri dreide seg om en planlagt utryddelse av armenerne i Tyrkia.

Og i Tyrkia er det fortsatt forbudt å hevde at armenerne ble utsatt for folkemord.

Saken mot Pamuk

Årets Nobelpris-vinner i litteratur, Orhan Pamuk, er en av mange forfattere og journalister som er trukket for retten etter å ha omtalt utryddelsen av armenerne i Tyrkia.

Han ble stilt for retten i desember i fjor for å ha fornærmet det tyrkiske folk ved å si i et intervju med BBC at Tyrkia må vedkjenne seg drap på 1 million armenere og 30.000 kurdere.

Etter sterkt internasjonalt press, ikke minst fra EU, ble tiltalen frafalt i januar i år.

Tyrkisk opprørspoliti ved det franske konsulatet i Istanbul.
Foto: OSMAN ORSAL / AP

Den franske regjeringen ønsket ikke at dagens lovvedtak ble gjort. Regjeringen anser den som unødvendig.

I en uttalelse fra utenriksdepartementet forsikres det om at Tyrkia og Frankrike har gode forbindelser og vil opprettholde disse. Det  heter også at regjeringen vil fortsette arbeidet mot loven, og vil prøve å hindre at den blir vedtatt i Senatet.

EU-kommisjonen har også vært kritisk til det franske lovforslaget. EU mener at loven vil gjøre det enda vanskeligere å presse Tyrkia til å endre den omstridte straffelovsbestemmelsen som sterkt reduserer tyrkernes mulighet til ytringsfrihet.

Fransk motstand

Tyrkia begynte forhandlingene om EU-medlemskap i oktober i fjor.

Motstanden mot å slippe inn Tyrkia i EU er spesielt stor i Frankrike, som har mange armenske flyktninger i landet. Det vekker også motstand at Tyrkia er overveiende muslimsk. Og over 90 prosent av Tyrkia tilhører Asia.

SISTE NYTT

Siste nytt