Hopp til innhold
Tilhengere av den tyrkiske presidenten og det regjerende partiet for rettferdighet og utvikling (AK) vifter med flagg mens de venter på resultatene av Tyrkias stortingsvalg ved AK-partiets hovedkvarter i Ankara 14. mai 2023
Foto: AFP

Tyrkia

Oppsummert

Det går mot en andre runde i presidentvalget i Tyrkia 28. mai. I første runde 14. mai fikk president Recep Tayyip Erdogan en klar ledelse over utfordreren Kemal Kiliçdaroglu, men ingen av dem fikk over 50 prosent av stemmene..

  • Kebabkokk blir med Tyskland president til Tyrkia

    Når Tysklands president Frank-Walter Steinmeier reiser til Tyrkia mandag, har han med seg en kebabkokk fra Berlin for å fremheve båndet mellom de to landene.

    Det er første gang Steinmeier besøker Tyrkia siden han ble president, og han har hatt et vanskelig forhold til sin tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdogan.

    Steinmeier har vært raskt ute med å kritisere Erdogans tilnærming til Israel og har tidligere uttrykt bekymring for demokratiet i Tyrkia.

    Steinmeier ønsker å fremheve tyrkiske migranters rolle i Tyskland på turen, og han tar med seg kebabkokk Arif Keles fra Berlin, en tredjegenerasjons innvandrer. Han skal servere döner kebab til gjestene på en middag i Istanbul mandag kveld.

  • Hamas-leder skal møte Erdogan

    Hamas-toppen Ismail Haniyeh skal besøke Tyrkia i helgen for å møte president Recep Tayyip Erdogan.

    Tyrkiske NTV meldte først om møtet. Siden har Erdogan bekreftet meldingen, skriver AFP.

    Besøket skjer få dager etter at Haniyeh mistet tre sønner i et israelsk angrep på Gazastripen.

    Den tyrkiske presidenten har flere ganger rettet skarp kritikk mot Israel.

    Samtidig trekker forhandlingene mellom Israel og Hamas om våpenhvile og utveksling av fanger og gisler stadig ut, skriver NTB.

    – Vi går nå gjennom en sensitiv fase med en del uthaling, og vi prøver så mye vi kan å få bukt med denne uthalingen, sa Qatars statsminister på en pressekonferanse.

    Hamas-leder Ismail Haniyeh avbildet under et besøk i Teheran i mars i år.
    Foto: Majid Asgaripour / Reuters
  • En død, ti skadd i ulykke med taubane i Tyrkia

    En person er død og ti skadd etter en ulykke med en taubane i Antalya i Tyrkia

    24 vogner på taubanen ble hengende i lufta etter ulykken fredag, og 16 timer senere satt fortsatt et 60-tall mennesker fast i ni vogner. 112 mennesker var reddet ned.

    Ulykken skjedde da en av vognene kjørte inn i en knekket mast.

    Innenriksdepartementet sier at sju helikoptre og over 500 redningsmannskaper ble satt inn i redningsarbeidet. Video viser redningsarbeidere som klatrer opp til vognene med tau.

    Taubanen har 36 vogner med kapasitet til seks personer i hver, og det tar ni minutter opp til et utsiktspunkt over byen Antalya.

    (NTB)

  • Redda 17 migrantar

    Den greske kystvakta har redda 17 menneske, inkludert åtte barn, frå den steinete kysten utanfor øya Khíos, etter at migrantbåten dei sat i forliste.

    Tre menneske er hittil funne døde.

    Migrantane nådde truleg øya i Egeerhavet, i nærleiken av Tyrkia, på ei jolle, ifølge ein tenesteperson i kystvakta.

    Det er ikkje klart kor mange menneske som har vore om bord i båten.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no