Hopp til innhold
Kinesiske fartøyer i Sør-Kinahavet
Foto: Reuters / NTB

Sør-Kinahavet

Oppsummert

Kina og nabostatene Filippinene, Vietnam, Malaysia og Brunei strides om hvem som skal ha suverenitet over områder i Sør-Kinahavet som har rikt fiske og store olje- og gassressurser. En tredel av verdens skipstrafikk passerer området.

  • Filippinenes president: Lar oss ikke kue av Kina

    Filippinenes president Ferdinand Marcos sier Filippinene ikke vil la seg kue av Kina i Sør-Kinahavet etter nye konfrontasjoner.

    – Vi vil ikke trues til taushet, underkastelse eller underdanighet, sa Marcos torsdag etter at flere filippinske soldater ble såret og fartøyer skadd i nye sammenstøt med kinesiske marinestyrker i forrige uke.

    Kina legger på sin side skylda på Filippinene for økende spenning, inkludert i filippinske områder av Sør-Kinahavet.

    (NTB)

  • Sier Kina brukte vannkanoner mot fiskere

    Filippinene anklager den kinesiske kystvakten for å ha brukt vannkanoner mot filippinske fiskebåter ved minst åtte tilfeller lørdag, skriver Reuters.

    Ulike lands territoriale krav i Sør-Kinahavet har ført til en rekke sammenstøt og politiske krangler opp gjennom årene.

  • Kollisjon mellom filippinske og kinesiske fartøy i det omstridte Sør-Kinahavet

    Kinas ambassade i Manila sa mandag at den hadde sendt en klage til Filippinene, etter to kollisjoner mellom filippinske og kinesiske fartøyer i det omstridte Sør-Kinahavet søndag.

    Kollisjonen forårsaket skade på en av Manilas forsyningsbåter i Sør-Kinahavet, ifølge Filippinenes president, Ferdinand Marcos Jr. Presidenten har beordret kystvakten sin til å undersøke saken.

    I et møte mellom en kinesisk og en filippinsk diplomat mandag, uttrykte Kina sterk misnøye over «overtredelsen av de filippinske fartøyene inn i Ren'ai Reef-området».

    Manila på sin side, anklager de kinesiske fartøyene for å ha truffet de filippinske fartøyene «med vilje».

    Marcos har kalt inn til et møte med sikkerhetsmyndighetene på mandag for å diskutere «den siste overtredelsen fra Kina».

    Kollisjon mellom filippinske og kinesiske fartøyer i det omstridte Sør-Kinahavet
    Foto: AP
  • Filippinene anklager Kina for kollisjon

    Filippinene anklager den kinesiske kystvakten for å ha kollidert med en forsyningsbåt, nær en mindre filippinsk garnison, i det omstridte Sør-Kinahavet, skriver nyhetsbyrået AFP.

    Kollisjonen skjedde søndag lokal tidm omtrent 25 kilometer fra atollen Second Thomas Shoal, som er en del av Spratlyøyene.

    Både Filippinene og Kina gjør krav på området.

    Filippinske myndigheter hevder at en farlig manøver fra det kinesiske fartøyet som var årsaken til sammenstøtet.

  • Taiwan: Kina sendte 28 krigsfly til området ved Taiwan

    I alt 28 kinesiske krigsfly ble oppdaget ved Taiwan søndag, hvorav de fleste krysset midtgrensen i Taiwanstredet, ifølge taiwanske myndigheter.

    Taiwanstredet skiller den selvstyrte øya fra det kinesiske fastlandet. I alt 20 av flyene krysset midtgrensen og fløy inn i Taiwans identifikasjonssone, opplyser det taiwanske forsvarsdepartementet.

    Det blir oppgitt at Kina utførte «langtrekkende øvelser og trening», og Taiwans forsvarsdepartement understreker at de overvåker situasjonen med patruljefly og skip.

    Kina regner Taiwan som en del av sitt territorium og har truet med å invadere den selvstyrte øya hvis myndighetene der erklærer formell uavhengighet.

    USA har forsynt øya med store mengder militærhjelp, men har i likhet med de fleste land i verden ikke anerkjent øya som et eget land.

    USA har bevisst valgt å føre en strategisk uklar politikk når det gjelder øya, som har både stor geopolitisk og økonomisk betydning. (NRK)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no