Hopp til innhold

Siste desperate forsøk på å sanke stemmer

London (NRK): I dag er siste mulighet for de statsministerkandidatene i Storbritannia for å sanke de siste stemmene. Fordi utfallet av valget er så usikkert, kan det mobilisere mange velgere.

BRITAIN-POLITICS-VOTE-COMBO

Siste innspurt for partilederne i valgkampen i Storbritannia. Øverst fra venstre: Det skotske nasjonalistpartiets leder Nicola Sturgeon, Arbeiderpartiets leder Ed Miliband, statsminister David Cameron og Liberaldemokratenes leder Nick Clegg .

Foto: - / Afp

– Det står mellom De Grønne og Liberaldemokratene, sier Christian Smith, mens

Christian Smith

Briten Christian Smith har ennå ikke bestemt seg for hvilket parti som får hans stemme, men regner ikke med å stemme på Labour eller De konservative.

Foto: ESPEN AAS / NRK

venninnen Sidney Florence tror hun skal stemme Labour. De er som mange andre langt fra overbevist om hvem som fortjener stemmen deres på valgdagen i morgen.

– Det blir jo enten en regjering ledet av de konservative eller Labour, sier Smith litt oppgitt.

Dødt løp på målingene

Målingene fortsetter å vise mer eller mindre dødt løp mellom de to største partiene, hvor ingen får flertall alene. Flere valgeksperter tror David Cameron vil klare å vinne flest seter i parlamentet, men det betyr ikke at han fortsetter som statsminister. Hovedmotstanderen Ed Miliband fra Labour har nemlig flere mulige støttepartier enn han har.

Sidney Florence

Sidney Florence tror hun skal stemme Labour.

Foto: ESPEN AAS / NRK

– Dersom det er et flertall mot en konservativ regjering på fredag morgen, så vil jeg gjøre det helt klart at SNP vil samarbeide med andre for å få David Cameron ut av Downing Street, lovet lederen for de skotske nasjonalistene (SNP), Nicola Sturgeon på sin valgkamprunde i går.

Mens David Cameron fortsetter å reise land og strand rundt for å hamre inn budskapet om at det siste velgerne må gjøre er å havne opp i en situasjon hvor Ed Miliband danner en mindretallsregjering.

– Da blir de holdt som gisler av de skotske nasjonalistene, stemme for stemme, budsjett for budsjett, tiltak for tiltak og alle i dette landet må betale prisen for det gjennom høyere skatter, sier Cameron.

​Ed Miliband forsøker på sin side å snakke så lite han kan om mulige konstellasjoner, men innrømmet i går at utfallet av valget kom til å bli det tetteste i historien.

Ingen partier ser ut til å bli store nok til å få flertall på egenhånd. Støttepartier og samarbeid må til for å danne en regjering.

Uvissheten mobiliserer

Men selv om utfallet stadig er usikkert, kan det i seg selv få en positiv effekt, nemlig på valgdeltakelsen, ifølge doktor Chris Hanretty ved universitetet i East Anglia.

Chris Hanretty

Selv om utfallet stadig er usikkert, kan det i seg selv få en positiv effekt, nemlig på valgdeltakelsen, mener Chris Hanretty ved universitetet i East Anglia.

Foto: ESPEN AAS / NRK

– Budskapet om at dette blir veldig jevnt mellom de konservative og Labour har gått hjem hos folk. Vi vet at når det blir jevnt bruker folk stemmeretten, så jeg tror valgdeltakelsen går opp, sier han til NRK.

Den laveste valgdeltakelsen etter krigen var i 2001. Da var valgdeltakelsen på rett under 60 prosent. Årsaken var at alle visste Tony Blair ville vinne en ny periode med sin Labour-regjering. I de to påfølgende valgene har det økt noe, men bare 65 prosent valgte å stemme i 2010. Over 15,9 millioner briter lot være.

Dermed kommer partilederne til å bruke de timene som er igjen på å forsøke å overtale velgerne. De har bare i dag igjen, i morgen tidlig åpner stemmelokalene.

SISTE NYTT

Siste nytt