Hopp til innhold
Hasj
Foto: Johannessen, Sara, Sara Johannessen / SCANPIX

Rusreform

Oppsummert

Besittelse og bruk av små mengder narkotika skal ikke lenger straffeforfølges, har Høyesterett bestemt. Salg og smugling skal fortsatt straffeforfølges som nå.

  • Riksadvokat vil ha avklaring på russpørsmål

    Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud vil ha ei avklaring på kva som er å vera rusavhengig, skriv Dagbladet.

    I 2022 bestemte Høgsterett at rusavhengige ikkje skal straffast for mindre dosar narkotika til eige bruk. I eit brev til statsadvokatane skriv Maurud at det er behov for ei avklaring på kor grensa for rusavhengig går.

    – Det er ynskjeleg med ei nærare avklaring på den nedre grensa for rusavhengnad i saker om erverv eller oppbevaring av narkotika til eige bruk, skriv Maurud i brevet.

    Riksadvokat Jørn Maurud
    Foto: Peter von Tangen-Jordan
  • Sier nei til lokal rusreform

    Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier fremdeles nei til lokal rusreform i Oslo.

    Den nye byråden for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Julianne Ferskaug, sa i går til Avisa Oslo at hun ønsket en omkamp og ville ta kontakt med Mehl.

    Men det er ikke aktuelt, svarer ministeren:

    – Regjeringen, Senterpartiet og Arbeiderpartiet vil ikke gå inn for en avkriminalisering av narkotika eller åpne for lokale rusreformer. Narkotika er og skal fortsatt være forbudt, både i Oslo og andre steder i landet.

    Hun viser til at regjeringen har planer om å legge fram en rusreform der alvorlig rusavhengige vil få hjelp, men at forbudet mot narkotika vil bli opprettholdt.

    Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Nei til rusreform i byene

    Stortingsflertallet sier nei til Venstres forslag om å åpne for at kommuner kan innføre forsøk med lokale rusreformer.

    – Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Pasientfokus sikrer flertallet for å stemme ned forslaget vårt. Voteringen over forslaget blir på onsdag i neste uke, skriver Venstre til NRK.

  • MDG krever lokale rusreformer

    MDG-topper i de store byene mener regjeringen er på villspor i ruspolitikken. Nå vil de ha rusreform i egne kommuner – fra Bodø i nord til Kristiansand i sør.

    – Vi trenger et skikkelig by-opprør i Norge. Og noe av det viktigste i et byopprør, er å få til en lokal rusreform. Selv om det også finnes rusproblemer på bygda, så er det i byene det bor flest og hvor utfordringen er størst. Det bør regjeringen lytte til, sier bypolitisk talsperson og førstekandidat i Bergen MDG, Thor Haakon Bakke.

    Oppropet kommer etter at MDG i forrige uke foreslo nettopp dette i Stortinget: å åpne for lokale rusreformer, hvor bruk og besittelse av små mengder ulovlige rusmidler til eget bruk, ikke medfører straff.

    (NTB)

  • Vil ikke avkriminalisere bruk av narkotika – setter ned nytt utvalg

    Tre erfarne jurister får ett år på seg til å finne en løsning på hvordan rusavhengige kan møtes med behandling og ikke straff når de blir tatt med narkotika.

    Det kommer fram av mandatet til det offentlige utvalget som torsdag ble utnevnt i statsråd. Pensjonert lagmann Hans-Petter Jahre, lagmann Tonje Vang og professor Ørnulf Øyen skal innen mai neste år komme med en avklaring om behovet for lovendringer når det gjelder hvordan man kan følge opp rusavhengige som blir tatt med mindre mengder narkotika til eget bruk.

    – Det er viktig for meg å slå fast at narkotikabruk er ulovlig, og regjeringen ønsker ikke avkriminalisering av befatning med mindre mengder narkotika til egen bruk, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) til NTB.

    Høyesterett sa nei til straff

    Etter tre avgjørelser der Høyesterett har slått fast at rusavhengige ikke skal idømmes straff for besittelse av narkotika til eget bruk, har det oppstått tvil om framgangsmåte blant politiet som jobber med å avdekke narkotikakriminalitet. Mehl sier også at det er oppstått vansker med å forebygge narkotikabruk blant unge etter den nye rettspraksisen.

    Et forsøk fra den forrige regjeringen i 2021 på å avkriminalisere besittelse av mindre mengder narkotika falt da Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet på Stortinget stemte mot forslaget.

    Nå vil Sp-justisminister Mehl gjøre et nytt forsøk, men uten å avkriminalisere narkotikabesittelse.

    Hvem er rusavhengig?

    – Dette innebærer at utvalget ikke skal drøfte spørsmålet om avkriminalisering. Utvalget skal imidlertid legge til grunn at rusavhengige skal få helsehjelp og ikke møtes med følbare straffereaksjoner i saker om bruk og befatning med narkotika til egen bruk, skriver departementet.

    Mehl sier utvalget ikke får noen enkel oppgave. Det skal finne ut hvordan en ny rettspraksis skal få rusavhengige dømt til behandling og ikke straff. De tre juristene har også blitt gitt utfordringen med å forsøke å lage et skille mellom dem som er definert som rusavhengige og de som «bare» er rusbrukere.

    – Det er krevende å avgrense hvem som skal defineres som rusavhengige og dermed ikke skal møtes med straff. Derfor er det viktig at vi får en grundig lovutredning om disse tingene, sier Mehl.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no