Hopp til innhold
Dmitrij Rogozin
Foto: Twitter

Rogozin på omstridt Svalbard-besøk

Oppsummert

Lørdag kom en den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin til Svalbard. Dette til tross for at han står oppført på EUs og Norges sanksjonsliste. Rogozin er ikke lenger velkommen i Norge, etter Russlands annektering av Krim-halvøya.

  • Brende skjerper innreiseregler

    Børge Brende har gjort det klart for den russiske ambassadøren at personer som har spilt en sentral rolle i folkerettsbruddene i Ukraina ikke er velkommen i Norge. Nå ventes en forskrift som sier at personene heller ikke er velkommen på Svalbard.

  • – Russerne må samarbeide

    – Et godt samarbeid med Russland avhenger av at russerne etterlever det som er viktig for Norge, sier utenriksminister Børge Brende. I ettermiddag var Russlands ambassadør innkalt til møte hos han etter at Rogozin landet på Svalbard i helgen.

  • – Absurd reaksjon

    – Den norske reaksjonen på at visestatsminister Dmitrij Rogozin besøkte Svalbard er absurd. Det sier en talsmann for det russiske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået RIA Novosti. Visestatsministeren står på Norges liste over uønskede personer.

  • Hevder Rogozins besøk var lovlig

    – Svalbard er en fri økonomisk og politisk sone hvor Norges suverenitet ikke gjelder i fullt monn. Rogozin har handlet i sin fulle rett og i tråd med loven, sier første nestleder i den russiske utenrikskomiteen Leonid Kalasjnikov til TV2.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no