Hopp til innhold

Vil sparke styremedlemmer som gir for store leder-lønninger

Næringsminister Trond Giske vil sparke styremedlemmer som gir for store lønnstillegg til lederne.

Trond Giske
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Regjeringen vil sparke styrerepresentanter i statlige selskaper som over tid gir alt for høye lønnstillegg til ledere. Det bekrefter næringsminister Trond Giske til NRK.

– Absolutt, når vi gjenvelger eller skifter ut styremedlemmene, så er det ut fra en vurdering av alle de forventningene vi har til selskapene, inkludert hvordan man følger opp våre retningslinjer for moderat lederlønnsutvikling.

Trond Giske sier dette i en kommentar til at partikollega Freddy de Ruiter vil sparke styremedlemmer som gir toppledere mye større lønnstillegg enn folk flest.

Administrerende direktører i statlige eide selskaper har fått dobbelt så høy lønnsvekst i forhold til toppledere generelt i perioden 2004-2009.

– Jeg synes ikke vi har gjort nok. Vi har pratet mye, men nå er det tid for handling, sier de Ruiter.

Dette tjener lederne i hel-og delstatseide norske selskaper:

Lønninger statseide selskaper

Navn

Lønn (millioner)

Selskap

Kilde:

Skattelistene og Aftenposten

 

Jon Fredrik Baksaas
 

19,3

Telenor

Helge Lund

11

Statoil

Jørgen Ole Haslestad
 

8,1

Yara

Dag Mejdell

6,3

Posten

Svein Richard Brandtzæg
 

5,8

Hydro

Rune Bjerke

5,4

DnB Nor

Joachim Høegh-Krohn
 

5,3

Argentum

 Yngve Slyngstad
 

3,9

Oljefondet

Kyrre Olaf Johansen

3,5

Entra Eiendom

Marianne Mithassel Aamodt

1,9

Aker Solutions

Ekspander/minimer faktaboks

– Skyter seg selv i foten

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Freddy de Ruiter sa i morges at det må bli slutt på at topplederne tar ut så høye tillegg, mens det nå forventes moderasjon av folk flest.

Freddy de Ruiter

Freddy de Ruiter (Ap).

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Næringsministeren er enig med partikollegaen på stortinget: Vi sparker dem nå, om de ikke hører etter, sier han til NRK.

– Jeg tror lederene skal være bevisst på at det de gjør blir lagt merke til av de vanlige lønnstakerne, og at styrene også skyter seg selv i foten dersom man ikke passer på å følge de retningslinjene som regjeringen har satt, sier Giske.

Lederlønnsutviklingen har ikke vært så moderat som regjeringen har ønsket seg de siste årene, forteller Giske.

– Så nå skal alle elementene i lederlønningen ha en moderasjon som gjør at resten av lønnsoppgjørene også kan være moderate. Det er helt urimelig å kreve av vanlige folk at man ikke ska ta ut ekstraordinære lønnstillegg, hvis ikke også lederne viser den samme moderasjonen, fortsetter Giske.

Giske innførte senest i vår nye og enda strengere rettningslinjer for lederlønninger der staten er eier, for til tross for at regjeringen har jobbet med temaet i over fem år, resultatene har uteblitt, medgir næringsministeren.

Etter en grundig undersøkelse av statens selskaper, konkluderte Riksrevisor Jørgen Kosmo med at styrene i statlig eide bedrifter har hatt mulighet til å vise moderasjon i mange år, men har unnlatt å gjøre det.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.