Hopp til innhold

Langt igjen til likelønn

Norske menn har fortsatt mye bedre lønn og høyere formue enn norske kvinner. – Det er det ingen grunn til, sier lederen i finanskomiteen på Stortinget.

Likelønnsutvikling illustrasjon

Likelønnsutviklingen går i riktig retning, men det er fortsatt langt igjen.

Foto: Scanpix

Torgeir Micaelsen

Torgeir Micaelsen

Foto: Knut Falch

I 2010 hadde norske menn en gjennomsnittlig alminnelig inntekt på 305 740 kroner. De hadde også en gjennomsnittlig formue på 567 608 kroner.

Les også: Jenter tar seg dårlig betalt
Les også: Glad for helseministerens kamp mot deltid

Tallene for kvinnene er langt lavere. De tjente i gjennomsnitt litt mer enn 200 000 kroner og hadde en snittformue på rundt 350 000 kroner samme år.

I klartekst betyr det at norske kvinner gjennomsnittlig bare tjener 66,4 prosent av snittlønnen til norske menn.

– Disse tallene viser at det fortsatt er en skjev fordeling mellom kjønnene i Norge når det gjelder økonomisk makt. Jeg ser ingen tegn i tiden eller grunn som tilsier at det skal være slik, sier Micaelsen til NRK.

Årets resultat til tross, i all rettferdighet har det vært en utjevning mellom kjønnene de siste årene.

– Bedring men kan bli bedre

Jan Tore Sanner, første nestleder i Høyre

Jan Tore Sanner

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Tallene fra skattelistene helt tilbake til 2006 viser at utjevningen tross alt går fremover.

I 2006 tjente nemlig norske kvinner 61,8 prosent av lønnen til norske menn. Den utjevningen er finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner i Høyre fornøyd med.

– Dette er en gledelig men forventet utvikling. Den sammenfaller med en annen utvikling i samfunnet, nemlig at andelen kvinner som tar høyere utdanning går opp. Vi har også fått flere kvinner i ledende stillinger, sier Sanner.

Høyres finanspolitiske talsmann mener likelønn er viktig for samfunnet.

– Men vi må ta høyde for at det fortsatt vil være store forskjeller blant menn og blant kvinner. Utfordringen er at vi må skape like muligheter for alle. Utviklingen i likelønn viser at vi er på rett vei, sier Sanner.

– Ikke nødvendigvis negativt

Siv Jensen

Siv Jensen

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Partileder Siv Jensen i Fremskrittspartiet blir ikke skremt av forskjellene i økonomisk makt mellom kjønnene.

– Yrke er et valg hver enkelt må ta, og det er ikke noen hemmelighet hvor de enkelte yrkene ligger på lønnsstigen. Dette viser også at folk velger tradisjonelt, og det skal vi være fornøyde med. Vi trenger folk i blant annet barne- og omsorgssektoren, så får vi heller diskutere om disse gruppene skal få bedre vilkår, sier Jensen.