Hopp til innhold

Vi bruke 675 millioner på terrortiltak

STORTINGET (NRK.no) Regjeringen foreslår å bruke nær 675 millioner kroner til utgifter som følge av terrorangrepene 22. juli.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg og resten av regjeringen vil bruke mer enn 600 millioner kroner som følge av terroren.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Etter det NRK erfarer foreslår regjeringen å bruke 674,4 millioner kroner over statsbudsjettet for 2012 for å dekke utgiftene som følger av terrorangrepet på regjeringskvartalet og Utøya 22. juli.

Forslaget skal først og fremst brukes til økte ressurser til politi- og påtalemyndigheter, voldsoffererstatning, psykososial oppfølging i kommunene og sikring og rehabilitering av skadede bygninger.

Det er ventet at pengene bevilges over en egen 22. juli-post på budsjettet.

Klokken 10.00 i dag legger finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) fram statsbudsjettet for 2012.

Etter det NRK kjenner til vil de rødgrønne for første gang bruke over 1000 milliarder kroner, men budsjettet er likevel innenfor handlingsregelen.

Direkte klokken 10.00: Fremleggelsen av statsbudsjettet

Store forventninger

Utgiftene etter 22. juli-angrepet er ventet å koste over en milliard bare i år. Allerede i september fremmet regjeringen en proposisjon for Stortinget der de ba om tilleggsbevilgninger på til sammen 1029,3 millioner kroner i statsbudsjettet for 2011.

SAMLESAK: Dette er budsjettlekkasjene

Flere etater har store forventninger til årets statsbudsjett etter terrorangrept.

Tidligere i høst ba Politiets fellesforbund justisminister Kunt Storberget (Ap) om 1,3 milliarder ekstra i neste års politibudsjett.

Forbundsleder Arne Johannessen er redd Storberget glømmer det vanlige politiet når statsbudsjettet legges fram.

Sigbjørn Johnsen

BUDSJETT-HATT: I år som i fjor, stilte Sigbjørn Johnsen (Ap) i hatt da han møtte journalistene.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

Under trontaleåpningen i Stortinget denne uken lovet statsminister Jens Stoltenberg å styrke politiet i budsjettet.

– La meg slå fast med bred penn: Ansvaret er mitt. For politiet, beredskapstroppen, helikoptrene og sykehusene. Jeg er ydmyk for at ikke alt fungerte som det burde 22. juli. Derfor skal vi lære, og vi skal jobbe for å øke tryggheten, sa Stoltenberg.

Stramt budsjett

Da han møtte pressen mandag morgen, gjentok finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) at den økonomiske situasjonen i Europa har gjort det krevende å jobbe med neste års budsjett.

– Det er alltid vanskelig å lage et budsjett som kan tilfredsstille alle behov, men det er klart at i den situasjonen vi nå ser ute i Europa så har dette vært et vanskelig budsjett. Men vi har fått det til, sa Johnsen.

Siste: Les alt om statsbudsjettet