Hopp til innhold

– Boligprisene vil stige i 2012 og 2013

Nordea Markets tror boligprisene i Norge vil stige med ti prosent i 2012 og med seks-syv prosent i 2013.

Boligpriser

Med fortsatt lav styringsrente i Norge vil boligprisene fortsette å stige de neste to og et halvt årene, og det «betydelig», skriver Nordea Markets i en ny rapport.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

I en ny rapport endrer meglerhuset sine prognoser for utviklingen i det norske boligmarkedet, skriver E24.

Bakgrunnen er at styringsrenten i Norge vil holdes lavere enn tidligere ventet.

– De faktorene som påvirker Norges Banks rentesetting er vesentlig endret de siste en-to måneder, skriver meglerhuset i rapporten.

– Vil stige «betydelig»

Det er flere årsaker til at Nordea Markets har endret renteprognosene sine.

– Renteforventningene internasjonalt har falt kraftig, vekstutsiktene er klart svekket samtidig som finansuroen har gitt høyere pengemarkedsrenter selv om Norges Bank har holdt styringsrenten uendret. Mindre press i norsk økonomi reduserer også behovet for tilstramninger i pengepolitikken, forklarer meglerhuset.

Med fortsatt lav rente i Norge forventer Nordea Markets at boligprisene vil fortsette å stige de neste to og et halvt årene, og det «betydelig», ifølge DN.no.

– Vi venter en prisoppgang på omlag ti prosent i 2012 og seks-syv prosent i 2013. Deretter vil en normalisering av renten kunne gi en viss prisnedgang, heter det.

Lavere vekst og uro

Steinar Juel

Den fortsatte økningen i boligprisene skyldes delvis at vi fortsatt har god inntektsvekst i Norge, forklarer Nordeas sjeføkonom Steinar Juel.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

For tre måneder siden, etter hevingen av styringsrenten i mai, ventet Nordea Markets enda to renteøkninger i 2011. Nå venter de ingen før sommeren eller høsten i 2012. Det ventes bare to hevinger i 2012, og deretter tre i 2013.

– Selv i slutten av 2013 anslås Norges Banks styringsrente å være på moderat nivå, 3,5 prosent, skriver meglerhuset i rapporten.

I mai forventet Nordea en rente på 4,5 prosent innen to år.

Den fortsatte økningen i boligprisene skyldes delvis at vi fortsatt har god inntektsvekst i Norge, forklarer Nordeas sjeføkonom Steinar Juel til Aftenposten.

– Arbeidsledigheten vil nesten ikke øke, og renten vil være svært lav lenger enn vi trodde i vår. I tillegg tilsier nye demografiske tall en større etterspørsel etter boliger enn det man så for seg bare for noen måneder siden, sier han til avisen.

Prisfall i 2014?

Forfatteren av rapporten, Nordea-analytiker Katrine Godding Boye, venter at prisveksten i boligmarkedet vil bli «mye mer forsiktig» i 2013.

Til økonominettstedet E24 sier Boye at det tidligere varslede prisfallet er utsatt.

– Vi er ikke fremmed for at vi får prisfall i 2014, sier Boye til E24.

Norges Bank valgte på rentemøtet i august å holde styringsrenten uendret på 2,25 prosent.

– En samlet vurdering av utsiktene og risikobildet tilsier at renten ikke endres ved dette møtet, sa sentralbanksjef Øystein Olsen.