Hopp til innhold

Børsen i USA åpnet i pluss

Amerikanske aksjer startet i pluss da børsene åpnet tirsdag. Men økonomene spår en dag med store svingninger.

New York- børsen

New York-indeksen startet bedre tirsdag enn på mandag.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Industriindeksen Dow Jones steg rundt 1 prosent i åpningsminuttene. Standard & Poor 500-indeksen steg 1,12 prosent til 1,131.99. Nasdaq-indeksen klatret 1,54 prosent, noe som tilsvarer 36, 31 poeng, ifølge Reuters.

Det er høyere enn mandagens åpning.

Men gleden kan være kortvarig. Dersom investorene ikke blir overbevist om at myndighetene har en god nok plan for å bekjempe markedets nedtur.

I dag har myndighetene varslet at de vil diskutere om styringsrenta bør heves, noe som kan gi ringvirkninger i finansmarkedene.

Den føderale komiteen for det åpne markedet, FED, er ventet å komme med en uttalelse i løpet av kvelden tirsdag.

Ny finanskrise kan gi mer i lommeboka

Børsene vakler og en rekke vestlige økonomier er lammet av gjeld. Men norske forbrukere kan paradoksalt nok tjene på en ny finanskrise.

– Finanskrisen i 2008 førte med seg lave renter, lav prisstigning og god lønnsvekst. Det kan skje igjen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 til NTB.

Dersom gjeldsproblematikken og den internasjonale uroen på verdens børser skulle ende i en ny finanskrise, kan altså nordmenn flest ende opp med mer penger i lommeboka – så framt man beholder jobben.

– Urettferdig nok, ja. Norge er i en særstilling, sier Gundersen.

MAGNE GUNDERSEN

Forbrukerøkonom Magne Gundersen sier Norge er i en særstilling, og har lite å frykte.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Han understreker at en ny finanskrise vil få følger for norsk næringsliv og norske arbeidsplasser, men minner om at ledigheten ikke steg så mye som man kunne frykte i 2008 og 2009.

– Uendret rente

Ekspertene ser med spenning på onsdagens rentemøte i Norges Bank, og meningene er delte om hva sentralbanken kommer til å gjøre.

Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets er blant dem som tror styringsrenta blir holdt uendret.

– Situasjonen er høyst usikker, og det er vanskelig å vite hva Norges Bank velger å gjøre. Mitt beste tips er at styringsrenta holdes uendret og at man ser an utviklingen, sier Bruce.

Før børsfallet og den økende finansuroen de siste par ukene ventet analytikerne at sentralbanken ville sette opp styringsrenta under rentemøtet i august og at ytterligere hevinger ville følge utover høsten. Nå er ikke dette like sikkert lenger.

– Ting har endret seg dramatisk i løpet av sommeren, sier Bruce og viser til fallende aksjepriser og økte pengemarkedsrenter. Det er disse rentene som bankene forholder seg til når de henter inn penger for å låne ut til sine kunder.

Skjelvende småsparere

Det er urolige tider på Oslo Børs og forvaltningsselskapene opplever et renn av kunder som frykter at sparepengene fordamper.

– Vi har fått en rekke henvendelser fra våre kunder de siste dagene. De er bekymret for situasjonen og lurer på om de bør kaste kortene, sier Asbjørn Vagle i Skagenfondene.

Han leder selskapets arbeid med formuesforvaltning i Norge og ber nordmenn som har penger i aksjefond tenke over hvorfor de investerte i utgangspunktet.

– Skulle du spare penger i ti år, er det ingen grunn til å selge seg ut etter en måned nå. Men går det utover nattesøvnen, skal du selvsagt la være. Da er kanskje ikke sparing i aksjefond noe for deg, sier Vagle, som også for henvendelser fra kunder som mener tiden er inne for å plassere penger.

NRK.no oppdaterer saken