Hopp til innhold

Største fall på to år på Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs stupte med nesten seks prosent mandag. Det er det største fallet på en enkelt dag siden 22. juni 2009.

Oslo børs

Siden april har Hovedindeksen falt over 100 poeng. Det tilsvarer en nedgang i aksjeverdiene på over 20 prosent.

Foto: SCANPIX

Dagen startet ikke så verst for Oslo Børs. Etter et fall de første minuttene på rundt to prosent etter åpning, tok aksjene seg opp igjen og pilen pekte i riktig retning.

Også de europeiske børsene steg mandag formiddag, etter å ha falt de første minuttene etter åpning.

Brått fall

Men så kom lunsj, og hovedindeksen ved Oslo Børs falt med 4,14 prosent. Deretter stabiliserte fallet seg noe til 3,71 prosent, og ved 15-tiden var den nede i 3,58. Da de amerikanske børsene åpnet, gikk det fra vondt til verre.

Da Oslo Børs stengte lå hovedindeksen på 344,9 poeng, en nedgang på hele 5,65 prosent. Alle de 60 selskapene på hovedindeksen gikk i minus.

Verdien av Statoils aksjer har i løpet av fredag og mandag falt med 30 milliarder kroner. Mandag gikk selskapet 3,35 prosent i minus. DnB NOR, Yara og Seadrill falt også med mellom seks og sju prosent.

Det skulle altså vise seg at Oslo Børs ikke var uberørt av nedgraderingsen av USAs kredittverdighet.

Siden april har hovedindeksen falt med over 100 poeng, noe som tilsvarer en nedgang i aksjeverdiene på over 20 prosent. Forrige bunnrekord ble satt forrige torsdag.

Les også: Verste børsuke på to år

Børsen i New York

Hektisk på New York Stock Exchange da børsen åpnet med fall mandag ettermiddag norsk tid.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

Flere nedturer i Europa

Også i Europa var stemningen svingende. Børsene steg mandag formiddag, etter å ha falt de første minuttene etter åpning. Etter lunsj var imidlertid både franske, spanske og italienske aksjekurser på vei nedover.

Ved stengetid hadde børsen i Frankfurt falt med over fem prosent, FTSE-indeksen i London falt med 3,39 prosent, og CAC-40 i Paris stupte med 4,68 prosent.

Hovedindeksen på børsen i Sveits havnet under 5000 poeng for første gang siden mars 2009, etter et fall på 3,95 prosent, skriver nyhetsbyrået AFP.

Les: Sjeføkonom tror på nedgang, men ikke krise

Optimismen i morgentimene hadde trolig sammenheng med at Den europeiske sentralbanken (ECB) har lovet at den igjen vil kjøpe statsobligasjoner i gjeldstyngede euroland.

Håpet er at støttekjøp av statsobligasjoner skal bidra til å få den europeiske gjeldskrisen under kontroll.

Les også: Europa: En regning uten vert

Kan påvirke lånerentene

Shakeb Syed, makroøkonom i Handelsbanken

Shakeb Syed.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Shakeb Syed, mener Norge ikke kan unngå å bli påvirket av usikkerheten i verdensøkonomien.

– Jeg synes det er grunn til å være bekymret. Dette er ikke trivielt. Situasjonen er prekær på begge sider av Atlanteren, både i USA og i Eurosonen, sier han.

– Vi er en liten og åpen økonomi. Vi er veldig avhengige av handelen med utlandet, og den vil bli påvirket. Dessuten vil vi også bli påvirket via finansmarkedene, for eksempel så vil bankenes lånerenter stige, slik at bankene kan få problemer med å ikke velte over lånerentene til kundene, sier Syed til NRK.

Les: – Den siste ingrediensen til en ny finanskrise

– Norge er godt rustet

Oljeprisen falt kraftig mandag. Et fat nordsjøolje falt med 3,27 dollar til 106,10 dollar fatet, mens amerikansk lettolje ble omsatt for 83,50 dollar fatet mandag formiddag.

Bekymringen for svekket vekst har også ført til at prisen på gull har skutt i været.

Sigbjørn Johnsen

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) mener Norge står godt rustet til å møte problemene i verdensøkonomien.

– Norske banker og finansinstitusjoner er bedre forberedt i dag på en eventuell finanskrise enn vi var i november 2008. Norske banker er solide, og de har nå erfaring fra det som skjedde. Den gang hadde de mer korttidsfinansiering, sier Johnsen ifølge NTB.

Han sier imidlertid at det er viktig å roe ned situasjonen for å unngå at markedene lar seg rive med av frykt.