Hopp til innhold

Enige om bankmekling på overtid

Partene i bankoppgjøret har blitt enige om å mekle på overtid. Fristen gikk ut ved midnatt, men samtalene fortsetter.

Riksmeglingsmannen håper å kunne hindre bankstreik

Håper å kunne hindre bankstreik

Riksmeklingsmann Kari Gjesteby hadde ved 23-tiden ikke noe nytt å melde, ut over at partene jobbet seg gjennom tema etter tema.

– Status er at det fortsatt jobbes. Det jobbes parallelt med forskjellige temaer, og det kommer vi til å fortsette med til vi har vært gjennom alle temaene, sier hun til NRK.

Gjesteby sier at hun håper og tror at partene kommer til enighet om en løsning og at streiken unngås.

– Jeg holder fast ved min overbevisning om at så lenge ingen har gått, er det håp, sier hun.

Ved midnatt kunne kommunikasjonsdirektør Anne Greva fra arbeidstakerorganisasjonen Finansforbundet opplyse til NRK at det var enighet om å fortsette meklingen utover fristen.

Dermed går samtalene hos Riksmeklingsmannen på overtid, og det er uvisst hvor lang tid det vil ta før det er klart om det blir enighet eller om det ender med en streik.

15.000 kan tas ut i streik

Meklingsfristen utløper egentlig ved midnatt natt til tirsdag, og rundt 15.000 bankansatte tas ut i streik dersom Gjesteby ikke får snekret sammen et kompromiss.

Forhandlingene er omsluttet av mye hemmelighetskremmeri, og verken krav etter tilbud er kjent. Gjesteby ville heller ikke si noe om tallstørrelser eller hvilke enkeltpunkter som volder mest besvær.

Mer enn kroner

Men denne gang dreier meklingen seg om mer enn et kroneoppgjør,
slik som er vanlig i mellomoppgjørene.

– Det henger igjen et resttema fra i fjor, som er av en mer prinsipiell karakter. Og det kompliserer jo meklingen, sier Gjesteby.

Muligheten for streik utløste mandag hektisk uttaksvirksomhet i alle landets minibanker. Mange steder var det tomt for kontanter tidlig på formiddagen.

En streik vil også ramme nettbankene, og forfalte regninger kan forbli ubetalt.

Gjesteby erkjente at en streik temmelig umiddelbart vil bli merket av utenforstående, men at ikke dette satte noe spesielt preg på forhandlingene.

Alle streiker rammer

– Alle streiker rammer tredjemann. Sånn sett er ikke denne situasjonen spesiell. Men partene kom jo til mekling etter et forhandlingsbrudd, så det gjenstår mye hardt arbeid. Om vi klarer tidsfristen, gjenstår å se. Det er viktigere med et godt resultatet, sier Gjesteby.

Meklingen omfatter medlemmer i Finansforbundet (YS) og LO, i både bank- og forsikringsnæringen.

I første omgang er det 15.500 bankansatte som tas ut i konflikt, mens det ved opptrappingen 14. juni tas ut ytterligere 5.500 medlemmer i
forsikringsbransjen.