Hopp til innhold

Nå øker bankene renta

Landets største bank, DnB NOR setter opp renta på boliglån med virkning fra 6. juli. Flere banker varsler at de vil følge etter.

Konsernsjef Rune Bjerke i DnB NOR

Konsernsjef Rune Bjerke og DnB NOR skrur opp sine lånerenter i etterkant av at Norges Bank i forrige uke satte opp styringsrenta.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Dermed er DnB NOR første bank ut som skrur opp sine lånerenter etter at sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Bank satte opp styringsrenta sist uke.

LES OGSÅ: Norges Bank setter opp renta

- Det blir en økning fra 3,15% til 3,40% for vårt beste boliglån. Endringen gjelder fra 6. juli for våre eksisterende kunder, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide til NRK.

Han sier at for nye kunder gjelder rentehoppet fra slutten av måneden.

Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DnB NOR

Informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB NOR sier at økte innlånskostnader er grunnen til at banken nå setter opp lånerenta.

Foto: DnB NOR

DnB NOR øker dermed sine boliglånsrenter med 0,25 prosentpoeng. Det er like mye som Norges Bank økte styringsrenta forrige uke.

I følge Midteide er det økte innlånskostnader som er årsaken til at banken nå setter opp sine lånerenter.

LES OGSÅ: – Regn med boligrente på ni prosent

Nordea i tenkeboksen

Nordea har foreløpig ikke tatt stilling til om banken i likhet med DnB NOR nå velger å øke renta i kjølvannet av Norges Banks rentehopp, sier informasjonssjef Thomas Sevang.

- Men alle eksperter spår at boliglånsrentene vil øke i tiden som kommer. Det bør derfor ikke komme som noen overraskelse dersom bankene nå i tur og orden setter opp sine boliglånsrenter, sier Sevang.

Han sier at det er Norges Banks styringsrente sammen med pengemarkedsrentene og konkurransesituasjonen som er avgjørende for rentesettingen.

- Vil få varsel om høyere renter

Kommunikasjonsdirektør Lars N. Sæthre i Handelsbanken sier at banken ikke har noen faste rentelister, men at renta settes individuelt og lokalt.

- Men det er ingen tvil om at også Handelsbankens kunder vil få varsel om høyere lånerenter i tiden som kommer, sier Sæthre.

Også Sparebank 1 SR-bank sier i klartekst at renta vil komme til å øke i løpet av kort tid.

- Både utlåns- og innskuddsrentene våre vil øke, men vi har ikke konkludert med omfanget. Vi vil ta en avgjørelse om dette i løpet av uken, sier konserndirektør Thor Christian Haugland i Sparebank 1 SR-bank.

- Har foreløpig ikke konkludert

Informasjonsdirektør Hans Tronstad i Sparebank 1 SMN sier til NRK at banken foreløpig ikke har konkludert i forhold til en eventuell justering av sine utlånsrenter.

- Men vi følger med på pengemarkedesrentene, og DnB NOR er en viktig konkurrent, sier Tronstad.

Heller ikke i Fokus Bank har man foreløpig tatt stilling til hva man gjør med sine rentebetingelser.

- Vi vil bruke de nærmeste dagene på å ta en beslutning, sier kommunikasjonsrådgiver Stian Arnesen i Fokus Bank.

Arnesen sier pengemarkedsrentene har steget betydelig siden forrige rentesenking og dette sammen med den nå endrede konkurransesituasjonen taler for en renteheving.