Hopp til innhold

Så mye dyrere er maten i Norge

Ingen land i Europa har dyrere mat enn Norge. Se hvilke matvarer som er aller dyrest i forhold til andre europeiske land her.

Norge har et prisnivå på mat som ligger betydelig høyere enn hos våre handelspartnere. Det viser NOU 2011:4 "Mat, makt og avmakt" , som ble lagt frem onsdag av Matkjedeutvalget.

I 2008 hadde Norge det aller høyste prisnivået for mat- og alkoholfrie drikkevarer i Europa, 55 prosent høyere enn EU-snittet, etterfulgt av Danmark og Sveits.

Rapporten slår fast at Norge har et betydelig høyere prisnivå på de fleste matvarer enn andre europeiske land målt i faktiske priser. Den tar med andre ord ikke hensyn til at inntektsnivået i Norge er høyt.

Aller dyrest er norsk kjøtt, brød, og landbruksprodukter som egg, melk og ost.

Det er makten til dagligvarekjedene som må tåle det tyngste skytset i Matkjedeutvalgets utredning. Hvilken rolle importvernet og norsk landbrukspolitikk betyr for høye norske matpriserpriser er viet liten plass.

Så dyr er maten i Norge

(Artikkelen fortsetter under grafen)

Prisnivå på mat- og alkoholfrie drikkevarer sammenlignet med prisnivået i EU, 2000-2008

Prisnivå på mat- og alkoholfrie drikkevarer sammenlignet med prisnivået i EU, 2000-2008. Grafen viser at ingen EU-land har hatt høyere matpriser enn Norge de siste årene.

Foto: Grafikk: NOU 2011:4

Avgifts- og landbrukspolitikken vesentlig årsak

Rapporten slår imidlertid fast at det ikke bare er dagligvarekjedenes sterke posisjon i markedet som er årsaken til høye norske matpriser.

Den norske avgiftspolitikken og landbrukspolitikken er noen av de viktigste årsakene til prisforskjellene mellom Norge og våre handelspartnere, skriver Matkjedeutvalget i utredningen.

«Høye matpriser i Norge må også ses i sammenheng med det generelt høye kostnadsnivået i Norge, og den politiske viljen til å beskytte norsk landbruksproduksjon», heter det i rapporten.

Utvalget viser til politiske, institusjonelle, strukturelle og geografiske forskjeller som forklaringer på det generelle prisnivået mellom Norge og Europa.

FrP kaller matkjedeutvalgets rapport et «rent bestillingsverk» fra Senterpartiet og landbruksminister Lars Peder Brekk.

– Matkjedeutvalget har ikke drøftet de reelle årsakene til at nordmenn må betale mye mer for maten enn sine nordiske naboer. Rapporten er en avledningsmanøver for å unngå kritikk av dagens landbrukspolitikk, sier Per Roar Bredvold. Han er medlem av Stortingets næringskomité for FrP.

– Bør kunne sjekke hvem som tar pengene

Utvalgets konklusjon er at dagligvarekjedene har fått for stor makt i dagligvarebransjen , på bekostning av leverandører og produsenter.

Hemmelige bonuser, kampanjer og rabatter når matkjedene forhandler om priser og innkjøp ser ut til å være en av de viktigste årsaken til de høye norske matprisene, i følge utvalgsleder Einar Steensnæs.

– Hvis for eksempel alle rabatter fulgte varen, kunne alle sjekke hvem det var som stakk av med fortjenesten, sier Steensnæs til NRK.