Hopp til innhold

Boligprisene steg kraftig i januar

Boligprisene steg med 4,3 prosent fra desember til januar.

Hus og løilgheter til salgs

Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk viser at boligprisene i januar 2011 var 7,6 prosent høyere enn i samme måned i fjor.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene i januar 0,9 prosent høyere enn i desember.

Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk viser samtidig at boligprisene i januar 2011 var 7,6 prosent høyere enn i samme måned i fjor, og 9,7 prosent høyere enn i august 2007, som var toppmåneden før nedgangen som varte til i november 2008.

LES: - Fortsatt kraftig boligprisvekst i 2011

LES: Stavanger øker mest i landet

– Høyere enn forventet

Prisene på eneboliger økte med 6 prosent fra desember til januar, mens delte boliger hadde en prisvekst på 4,4 prosent i samme periode. Prisene på leiligheter steg 3,7 prosent i den samme perioden.

– Prisoppgangen er noe høyere enn forventet. Og januartallene er et sterkt signal om at oppturen i boligmarkedet vil fortsette i 2011, sier styreleder Terje Buraas i EFF til DN.no.

– Fortsetter denne utviklingen, vil vi trolig se nye boligprisrekorder i løpet av 2011, men vi tror ikke dette vil resulterer i en ny boligboble. I januar var det relativt få boliger til salgs sammenliknet med foregående måneder. Kombinasjonen av relativt få selgere, stor interesse fra kjøperne og forventninger om om et fortsatt lavt rentenivå gjør at vi forventer en videre prisvekst, sier Buraas.

LES: - Vil snakke mindre om boligskatt

LES: - Blir neppe renteøkning i mars

Lavere enn rekordmåned i 2007

Buraas sier at man må tilbake til juni 2010 for å finne en like høy tolv-måneders pristakt som den i januar i år.

Korrigert for inflasjonen er prisene nå kun 0,9 prosent lavere enn de var i rekordmåneden august 2007.

Nå er gjennomsnittlig kvadratmeterpris 26.600 kroner.

Boligprisstatistikken er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmegler-foretakenes forening (EFF).

LES: Færre bruktboliger til salgs

Svakere økning i Oslo

Økningen i hovedstaden er ikke like høy som i resten av landet. Fra desember til januar økte boligprisene i Oslo med tre prosent.

Direktør i Eiendomsmeglerforbundet, Finn Tveter, mener at dette skyldes at boligprisene i hovedstaden allerede er høye.

– Det kan være at man har nådd en form for tak. Det er ikke godt å si hvorfor økningen er litt lavere i Oslo enn i resten av landet. Alle har hatt en kraftig vekst, og tre prosent på en måned er mye. Det ligger litt etter i Oslo, det kan komme av at Oslo har hatt en for høy prisstigning til nå i forhold til hva markedet er villig til å gi, sier Tveter til NRK.