Hopp til innhold

Oljefondet indirekte inne i svartelistede selskaper

Oljefondet eier aksjer for 4,5 milliarder kroner i forvaltningsselskapet Blackrock, som investerer i nesten alle selskapene Finansdepartetmentet har svartelistet.

Video Oljefondet er indirekte eier i svartelistede selskaper

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Arild Hermstad, leder i Fremtiden i våre hender (FIVH), er ikke fornøyd med Oljefondets eierandel i BlackRock.

Statens pensjonsfond utland, Oljefondet, kjøpte seg inn i Blackrock før jul, ifølge Framtiden i våre hender (FIVH).

Arild Hermstad sjekker forvaltningsselskapet BlackRocks hjemmeside

Oljefondet brukte før jul 4,5 milliarder kroner på å kjøpe seg inn i BlackRock før jul, ifølge Hermstad i FIVH, som her sjekker selskapets hjemmeside.

Foto: NRK

Selskapene Blackrock er med på å finansiere, produserer blant annet landminer, klasevåpen, atomvåpen, og noen bryter menneskerettighetene.

Myndighetene vil likevel ikke pålegge Oljefondet å selge seg ut av forvaltningsselskapet.

På hjemmesidene sine opplyser Blackrock at de styrer 20.000 milliarder kroner på vegne av kundene sine. Det tilsvarer nesten syv oljefond.

– Investerer i verstinger

Ifølge FIVH eier Oljefondet 7,5 prosent av de ordinære aksjene i selskapet, og er med det en betydelig eier.

– Blackrock er et stort finansieringsselskap som systematisk investerer i selskaper vi har utestengt fra Oljefondets portefølje. Det inkluderer både miner, atomvåpen, miljøverstinger og selskaper som bryter med menneskerettighetene, sier leder Arild Hermstad i FIVH.

Han er absolutt ikke fornøyd med investeringen.

Vil ikke be om salg

Finansdepartementet har svartelistet 50 selskaper som oljefondet ikke får lov til å kjøpe. Blackrock investerer i 48 av disse med pengene de forvalter.

Hilde Singsaas, statssekretær i Finansdepartementet (Ap)

– Vi må sette noen grenser for hvor vårt medansvar går, sier Hilde Singsaas, statssekretær i Finansdepartementet (Ap).

Foto: NRK

Men regjeringen vil ikke instruere Oljefondet til å selge Blackrock-aksjene. Grunnen er at forvaltningsselskapet bare finansierer de svartelistede selskapene.

– Hvis et selskap medvirker til grove brudd på sosiale normer, skal vi trekke oss ut, noe vi har gjort ved mange anledninger, statssekretær Hilde Singsaas i Finansdepartementet (Ap).

– Samtidig må vi sette noen grenser for hvor vårt medansvar går. Helt konkret innebærer det at et selskap må ha reell innflytelse over de uetiske forholdene det er snakk om for å kunne holdes ansvarlig, forklarer Singsaas.

Etikkrådet kan anbefale salg

Hermstad i FIVH mener Oljefondet må selge aksjene:

– Man kan leve med at andre banker har litt ulik terskel når det gjelder etikk, men man kan ikke leve med at vi eier banker som gir blanke i alt som har med etikk å gjøre, slik som Blackrock, sier FIVH-lederen.

Hvis Blackrock likevel skal lukes ut, er det Etikkrådet for Oljefondet å anbefale det.